Rad iz kreveta i satnica preko 200 evra: Za ovim radnicima potražnja velika, a uslovi odlični

22.04.2024. | 09:49

Sve više Amerikanaca radi slobodno – “frilenseri”, a kako potražnja za nezavisnim radnicima raste, tako se povećava i dostupnost visoko plaćenih prilika upravo za njih.

Broj profesionalaca koji rade kao “frilenseri” u SAD dostigao je najviši nivo u istoriji 2023. godine, povećavši se na 64 miliona ljudi, ili 38% američke radne snage, sa 60 miliona godinu ranije, prema nedavnom istraživanju kompanije Upvork.

– Kompanije se sve više oslanjaju na “frilensere” kako bi uštedeli na broju zaposlenih i troškovima nekretnina – rekao je nedavno za CNBC Make It Joav Hornung, šef odeljenja za vertikale i inovacije u kompaniji Fiverr.

Mnogi od ovih poslova zasnovanih na projektima mogu doći sa šestocifrenim isplatama. Broj nezavisnih radnika koji zarađuju oko 100.000 evra  ili više godišnje, porastao je za 53% između 2021. i 2023. godine, prema izvještaju kompanije MBO Partners.

Ipak usluge za koje ljudi angažuju “frilensere” stalno se mijenjaju, a na osnovu istraživanja, identifikovana su pet  poslova, na osnovu više od 250.000 oglasa na sajtu Freelancer.com. Svi ovi poslovi se mogu obavljati od kuće i plaćati preko 100 evra po satu:

1. Programiranje – oko 230 evra

2. Razvoj i upravljanje e-trgovinom – oko 230 evra

3. Grafički dizajn – oko 130 evra

4. Transkripcija – oko 187 evra

5. Kreativno pisanje – oko 130 evra

– Dok su programiranje, grafički dizajn i drugi tehnološki poslovi dugo bili traženi, potražnja za izvođačima e-trgovine je “eksplodirala” poslednjih meseci – rekao je Sebastijan Siseles, međunarodni potpredsednik u Freelancer.com, za CNBC Make It.

– Globalno tržište e-trgovine stalno raste u poslednjih nekoliko godina, što je trend koji je ubrzan tokom pandemije Covid-19 kada je sve više kompanija moralo da pređe na onlajn poslovne modele. Ovo je izazvalo potražnju za drugim slobodnim uslugama u vezi sa vođenjem sajta za e-trgovinu – ističe Siseles, prenosi CNBC.