Računice nisu prihvatljive: Zašto nema dogovora o najnižoj cijeni hljeba u Srpskoj VIDEO

26.02.2024. | 20:06

Dogovor o snižavanju cijene hljeba nije postignut ni na današnjem sastanku pekara i ministra trgovine i turizma Srpske Denisa Šulića.

Za pekare je neprihvatljiv prijedlog Ministarstva da vekna hljeba košta 1,9 KM. Smatraju da ovom računicom nisu obuhvaćeni svi njihovi troškovi.

Iz Vlade poručuju da će neopravdana poskupljenja spriječiti novom uredbom o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice.

Za pekare nije prihvatljivo da veknu hljeba od 500 grama, proizvedenu od brašna tip 500, prodaju po cijeni od 1,9 KM. Nisu spremni za korigovanje cijene hljeba, ali jesu za nove poslovne ideje.

– Neka Vlada otvori svoju pekaru, a mi ćemo staviti na raspolaganje svoje kapacitete. Ne mora tu biti puno proizvoda, nek bude samo hljeb, neka ga nazovu socijalni hljeb i mi ćemo biti dio te kampanje – rekao je Goran Grabovac, predsjednik Udruženja pekara regije Banjaluka Goran Grabovac.

Na sve moguće načine pekari su i na današnjem sastanku tražili opravdanje zbog čega ne žele sniziti cijenu hljeba, kaže Šulić. Glavni adut im je cijena rada.

– Resorno ministarstvo konstantovalo je da cijena osnovnog hljeba varira od grada do grada od opštine do opštine u Srpskoj i da se kreće od 1,70 do 1,75 KM, dok u Banjaluci, Srpcu i pojedinim tržnim centrima dostiže i 2,55 KM. Ministarstvo će u narednom periodu pripremiti rješenje za izaz iz ove krizne situacije – rekao je Šulić.

Da cijene hljeba variraju, primjer je i jedna pekara u Prijedoru. Vekna hljeba od 500 grama košta dvije KM, pola KM manje nego u Banjaluci.

Sa ili bez pekara, na kraju Vlada će odlučiti koja će to najniža cijena hljeba biti. Prije toga neophodna je izrada socijalne karte. Ona će definisati uslove i kategorije stanovništva koje bi imale pravo na kupovinu hljeba po toj cijeni.