Računica s kraja decembra prošle godine: Državni dug Crne Gore 4,33 milijardi evra

Ukupan državni dug Crne Gore, bez depozita, iznosio je na kraju decembra prošle godine 4,33 milijarde evra ili 103,28 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Ukupan državni dug sa depozitima iznosio je 3,46 milijardi evra ili 82,48 odsto BDP-a, piše dnevni list Dan.

“Spoljni dug je iznosio 3,84 milijarde eura, odnosno 91,46 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 495,56 miliona, odnosno 11,82 odsto BDP-a”, navodi se u izvještaju o državnom dugu objavljenom na sajtu ministarstva.

Depoziti su na kraju 2020. iznosili 872,43 miliona evra, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, ili 20,81 odsto BDP-a. Do povećanja državnog duga u četvrtom kvartalu prošle godine je, kako su objasnili, došlo prvenstveno usljed emitovanja obveznica.

Iz ministarstva su podsjetili da su na međnarodnom tržištu emitovane obveznice u iznosu od 750 miliona evra, sa rokom dospijeća od sedam godina i kamatnom stopom od 2,875 odsto godišnje.

Pored toga, na povećanje duga u posljednjem lanjskom tromjesečju uticalo je i povlačenje kreditnih sredstava za potrebe realizacije infrastrukturnih projekata, u prvom redu, izgradnje prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo, precizirali su iz ministarstva.

Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, razvoja poljoprivrede, reforme poreske administracije, unapređenja putne infrastrukture i nabavku vojne opreme povučeno je u navedenom kvartalu oko 15,29 miliona evra.

Ostavite komentar: