Računica Poreske uprave: Prošle godine naplaćeno dva odsto manje javnih prihoda

14.01.2021. | 13:51

Poreska uprava Federacije BiH naplatila je u prošloj godini 5,14 milijardi KM javnih prihoda iz svoje nadležnosti, što je manje za 2,98 odsto ili 157 miliona KM, izjavio je direktor Uprave Šerif Isović.

Isović je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je najviše naplaćeno doprinosa na plate u iznosu 3,64 milijarde KM, te poreza na dohodak i dobit u iznosu 355 miliona KM. On je istakao da je pad naplate doprinosa kojim se finansiraju penzije i zdravstvo bio manji od jedan odsto, te dodao da je najviše javnih prihoda naplaćeno na području Kantona Sarajevo – 1,94 milijarde KM, gdje je u prošloj godini zabilježen pad od 3,2 odsto.

Prema njegovim riječima, u Tuzlanskom kantonu lani je povećana naplata javnih prihoda za dva odsto, zbog naplate određenih zaostalih obaveza, dok je najveći pad zabilježen u Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu s nešto više od šest odsto. On je rekao da je Poreska uprava prošle godine izvršila više od 5.600 kontrola u kojima je otkriveno više od 183 miliona KM poreskih obaveza koje nisu plaćene, zbog čega su izrečene kazne u ukupnom iznosu od 5,97 miliona KM za 3.095 obveznika.

“Bili smo prinuđeni da podnesemo 40 izvještaja o počinjenju krivičnog djela utaje poreza s procijenjenim vrijednosti utaje većom od 5,6 miliona KM”, istakao je Isović i dodao da je prispjeli dug po osnovu poreskih obaveza prešao tri milijarde KM, kao i da će on rasti, bez određenih sistemskih rješenja.