Računica je sljedeća! Najskuplji stan prodat u Banjaluci, a kuća u Bijeljini

25.07.2023. | 14:38

Ukupna cijena nepokretnosti ostvarenih u kupoprodajnim ugovorima u Republici Srpskoj registrovanim u Registru cijena nepokretnosti u prvih pola godine iznosi 598.102.362 KM i za 83.640.234 KM je veća nego u istom periodu lani, podaci su Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/.

Od osnivanja Registra cijena nepokretnosti 1. januara 2017. do 30. juna ove godine zabilježen je promet nepokretnosti vrijednosti od oko 5.000.000.000 KM.

Najviše novca za nepokretnosti u ovoj godini potrošeno je u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu, Trebinju, Doboju i Prijedoru. Najviše nepokretnosti prometovano je u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini i Istočnom Novom Sarajevu.

U Registru cijena nepokretnosti, koji vodi RUGIPP, na teritoriji Srpske evidentirano je 9.688 kupoprodajnih ugovora, koji su bili predmet upisa prava vlasništva, a ukupno su prometovane 21.362 nepokretnosti vrijednosti 598.102.362 KM.

Od ukupnog broja nepokretnosti unesenih u registar, koje se nalaze u okviru kupoprodajnih ugovora sklopljenih u istom periodu, najviše se prometovalo građevinsko zemljište u odnosu na ukupan broj prometovanih nepokretnosti, saopšteno je iz RUGIPP-a.

Cijena najskupljeg stana u Republici Srpskoj u prvoj polovini godine iznosila je 360.789 KM. Površina stana je 109 metara kvadratnih i nalazi se u objektu izgrađenom 2022. godine. Uz stan su prometovani i pomoćna prostorija krovna terasa i garaža, pri čemu ukupna ostvarena cijena u ugovoru iznosi 467.414 KM.

Prema javno dostupnim podacima iz Registra cijena nepokretnosti /rcn.rgurs.org/, cijena najskuplje prometovane kuće iznosi 700.000 KM i evidentirana je u gradu Bijeljina. Korisna površina kuće iznosi 91 metar kvadratni, a zemljište uz objekat površine 762 kvadratna metra, a izgrađena je 1960. godine.

Cijena najskupljeg prometovanog poslovnog objekta iznosi 5.223.280 KM i evidentirana je u opštini Vlasenica, korisna površina iznosi 2.774 metra kvadratna, površina zemljišta uz objekat 2.259 metara kvadratnih, a sagrađen je 2022. godine.

Najskuplji prometovani poslovni prostor iznosi 2.339.998 KM i evidentiran je u Banjaluci, površina poslovnog prostora iznosi 441,7 metara kvadratnih i nalazi se u objektu izgrađenom 2022. godine.

Najskuplje prometovano građevinsko zemljišta evidentirano je u Banjaluci i iznosi 3,3 miliona KM za površinu zemljišta od 2.876 metara kvadratnih.

Najskuplje prometovano poljoprivredno zemljište evidentirano je u gradu Prijedoru iznosi 1,2 miliona KM za površinu zemljišta od 27.722 metra kvadratna ili 2,77 hektara.

Od ukupnog broja nepokretnosti koje su unijete u Registar cijena nepokretnosti, a nalaze se u okviru kupoprodajnih ugovora sklopljenih u prvoj polovini ove godine, najviše se prometovalo građevinsko zemljište u odnosu na ukupan broj prometovanih nepokretnosti.

Posmatrajući ukupne cijene nepokretnosti u kupoprodajnim ugovorima koji su sklopljeni tokom ove godine najviše novca za nepokretnosti potrošeno je u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu, Trebinju, Doboju i Prijedoru.

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove od početka 2017. godine na teritoriji cijele Republike Srpske evidentira sve kupoporodajne ugovore na osnovu kojih se vrši promet i knjiženje nepokretnosti.

Lični podaci iz kupoprodajnih ugovora su zaštićeni u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, dok su podaci koji se odnose na cijenu, površinu, približnu lokaciju i vrstu nepokretnosti javno dostupni na zvaničnoj internet stranici RUGIPP-a.

Na istoj stranici moguće je pogledati detalje godišnjeg i polugodišnjeg izvještaja Registra cijena nepokretnosti.

Registar cijena nepokretnosti služi i za izradu planova i izvještaja neophodnih za praćenje tržišta i za potrebe modeliranja masovne procjene vrijednosti nepokretnosti za potrebe stanovništva, banaka, investitora, procjenitelja, a uspostavljanje Registara cijena nepokretnosti značajno je i za poslove eksproprijacije, kreiranje politike upotrebe zemljišta, uzimanje hipotekarnih kredita i slično.

Imajući u vidu da za podatke iz Registra cijena nepokretnosti vlada veliko interesovanje RUGIPP redovno informiše javnost o kretanju cijena na tržištu nepokretnosti putem godišnjih izvještaja iz ovog registra.

Zbog povećanog interesovanja medija, građana, privrednih i poslovnih subjekata za pouzdanim podacima sa tržišta nepokretnosti RUGIPP je izradila polugodišnji izvještaj o stanju tržišta nepokretnosti kako bi se dobila jasna slika o tržištu nepokretnosti u navedenom periodu, dodaje se u saopštenju.