Putin ukazao na potrebu za saradnju: Princip poštene konkurencije osnova funkcionisanja tržišta

02.03.2024. | 12:06

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ukazao je posebnu potrebu za saradnjom u okviru Foruma zemalja izvoznica gasa /GECF/ u trenutnom izazovnom periodu u energetskom sektoru, usljed ozbiljnih problema zbog prekida logističkih lanaca isporuke, saopštio je Kremlj.

“Saradnja u okviru ove multilateralne organizacije posebno je potrebna u sadašnjem izazovnom periodu za globalni energetski sektor. Postoje ozbiljni problemi i poteškoće uzrokovane poremećajima u uspostavljenim transportnim i logističkim lancima, eskalacijom sukoba u mnogim oblastima proizvodnje ugljovodonika i prijetnjom od terorističkih napada na energetsku infrastrukturu”, rekao je Putin u obraćanju učesnicima Sedmog samita GECF-a.

Putin je napomenuo da je striktno poštovanje principa poštene konkurencije osnova za stabilno funkcionisanje energetskog tržišta, kao i pouzdana zaštita legitimnih interesa izvoznika gasa na nediskriminatorskoj osnovi, bez nezakonitih jednostranih barijera i ograničenja.

“Partnerstvo između članica GECF-a za promovisanje sveobuhvatne nadogradnje gasne industrije osmišljeno je tako da obezbijedi najviši nivo bezbjednosti životne sredine tokom proizvodnje, prerade i transporta prirodnog gasa, kao i da garantuje univerzalni pristup ovom pristupačnom i održivom izvoru energije”, rekao je Putin.

Alžir je danas domaćin sedmog samita Foruma zemalja izvoznica gasa /GECF/.

Sedmom izdanju foruma prethodio je juče vanredni sastanak ministara energetike GECF-a koji su sačinili nacrt deklaracije lidera.

Forum trenutno uključuje 12 zemalja – Alžir, Boliviju, Egipat, Ekvatorijalnu Gvineju, Iran, Libiju, Nigeriju, Katar, Rusiju, Trinidad i Tobago, Ujedinjene Arapske Emirate i Venecuelu – i sedam zemalja posmatrača kao što su Angola, Azerbejdžan, Irak, Malezija, Mozambik, Norveška i Peru.