Putin istakao: Rusija garantuje prolaz za izvoz žita iz Ukrajine

04.06.2022. | 10:49

Rusija garantuje nesmetan prolaz brodova koji prevoze ukrajinsko žito i može da obezbIJedi njegov izvoz kroz luke koje kontroliše, kao što su Berđansk i Marijupolj, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je rekao da Rusija ne ometa izvoz žitarica iz Ukrajine i da se to može učiniti preko crnomorskih luka i susjednih zemalja.

“Što se tiče ukrajinskog izvoza žitarica, mi tome ne postavljamo prepreke”, naglasio je Putin, prenosi TAS S.

On je u u intervjuu za TV kanal Rusija 1, rekao da je to moguće i iz luke Odesa pod kontrolom Kijeva, kada Ukrajina “očisti vode od mina”.

“Kijev može da izvozi žito i kopnenim putem, a najlogičniji put je Bjelorusija, međutim, zapadne sankcije bi morale da budu ukinute za tu zemlju”, naveo je Putin.

Ruski predsjednik je podsjetio i da su problemi na globalnom tržištu hrane počeli u februaru 2020. godine, a da uzroci energetske krize leže u kratkovidoj politici Zapada.

Govoreći o problemima sa hranom na globalnom tržištu, on je među uzrocima naveo “kratkovidu politiku evropskih naroda, a prije svega Evropske komisije u energetskoj sferi”.

“Evropljani su se oglušili o naš snažan zahtjev da zadržimo dugoročne ugovore o snabdijevanju evropskim zemljama prirodnim gasom i počeli da ih zatvaraju. Mnogi su i dalje na snazi, ali su oni počeli da ih ukidaju. To se negativno odrazilo i na evropsko tržište energije: cijene su počele da rastu”, izjavio je ruski predsednik, navodi TAS S.

UN su upozorile da se posebno afričke zemlje, koje su uvozile više od polovine svoje potrošnje pšenice iz Ukrajine i Rusije, suočavaju sa krizom “bez presedana” izazvanom sukobom.