Putin bez dileme: Nema nafte za zemlje koje ograničavaju cijenu

12.10.2022. | 14:03

Rusija neće ići protiv zdravog razuma i isporučivati energente zemljama koje budu uvodile ograničenje cijena, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Rusija neće djelovati suprotno zdravom razumu i da plaća nečiju dobrobit na sopstvenu štetu. Nećemo isporučiti energetske rersurse zemljama koje budu ograničavale cijene gasa i nafte”, naglasio je Putin u obraćanju povodom Ruske energetske sedmice.

On je istakao da EU samo otežava situaciju kada donosi odluku o ograničenju cijena na ruski gas.

Mediji su početkom sedmice javili da su lideri EU postigli saglasnost o slanju dodatne finansijske i vojne pomoći Ukrajini, ali da nakon cjelodnevnih razgovora nisu uspjeli da donesu odluku o tome da li će i na koji način ograničiti cijene gasa.

Većina članica EU želi ograničenje cijena gasa, ali nisu saglasni o detaljima, uz mogućnosti poput ograničenja na sav gas – “dinamični koridor” – što znači ograničenje cijene na gas koji se koristi za stvaranje električne energije ili samo na gas iz Rusije.

U EU se vode diskusije o ovoj temi u proteklih nekoliko sedmica, ali do sada nije bilo rezultata.

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je da će Evropska komisija za naredni sastanak lidera EU 20. i 21. oktobra iznijeti širi paket kratkoročnih mjera za smanjenje cijena i dugoročne korake za preuređenje tržišta električnom energijom.

NJemačka, Danska i Holandija protiv su ograničenja i izražavaju zabrinutost da bi time bilo otežana kupovina gasa za potrebe njihovih privreda i odbacuju inicijativu za smanjenje potrošnje.