Puštanje u rad planirano ove godine: Prvi krak Sjevernog toka 2 napunjen tehničkim gasom

18.10.2021. | 10:40

Prvi krak gasovoda Sjeverni tok 2 napunjen je sa oko 177 miliona kubnih metara tehničkog gasa, čime je postupak njegovog punjenja završen.

Taj pritisak je dovoljan za otpočinjanje transporta gasa u budućnosti, saopštio je danas operater cjevovoda, prenosi agencija Tass.

“Postupak ubacivanja gasa u prvu cijev gasovoda Sjeverni tok 2 je završen 18. oktobra. U skladu s panom i projektovanim zahtjevima sistema, cijev je napunjena sa oko 177 miliona metara kubninh tzv. tehničkog gasa, dostižući pritisak od 103 bara u cjevovodu. Taj pritisak je dovoljan za početak budućeg transporta gasa”, navodi se u saopštenju.

U toku su aktivnosti na pripremi druge cijevi gasovoda koje prethode puštanju u rad.

Danska energetska agencija je 4. oktobra saopštila da je kompanija Sjeverni tok 2 AG, operater istoimenog gasovoda, ispunila sve uslove za puštanje u rad tog cjevovoda.

Gasovod Sjeverni tok 2 sastoji se od dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji će se transportovati od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke.

Puštanje gasovoda u rad planirano je do kraja ove godine. Ruski proizvođač gasa, Gasprom, saopštio je ranije da bi već ove godine mogao da isporuči Evropljanima 5,6 milijardi gasa gasovodom Sjeverni tok 2.

Oznake: Punjenje, Rusija