Pušači mogu da odahnu – bar na kratko: Cigarete u BiH ipak neće poskupjeti od 1. januara

Cigarete u Bosni i Hercegovini, ipak, neće poskupjeti od 1. januara 2022. godine.

Kako je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje pojasnio za portal Radiosarajevo.ba, poreski obveznici dužni mjesec dana ranije dostaviti kalkulaciju maloprodajne cijene.

“Poreski obveznici su dužni do 30. novembra ove godine dostaviti kalkulaciju maloprodajne cijene – formirane shodno ovoj odluci. U ovom trenutku nismo dobili – obavještenje o značajnijim promjenama koje bi stupile na snagu 1. januara 2022. godine”, napomenuo je Kovačević.

Podsjećanja radi, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) BiH usvojio je 2. novembra Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i duvan za pušenje za 2022. godinu.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. januara 2022. godine minimalna trošarina iznosiće 166,50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,33 KM za pakovanje ciagreta od 20 komada.

Novom odlukom specifična trošarina ostala je na istoj razini, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna trošarina povećana sa 3,25 na 3,33 KM za isto pakovanje.

Trošarina na duvan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 odsto minimalne akcize i iznosiće 133,20 KM po kilogramu.

Ostavite komentar: