Prvu takve vrste u BiH: Puštena u rad punionica za električna vozila na koridoru “Pet ce”

18.02.2022. | 16:42

Preduzeće “Elektroprivreda BiH” pustilo je u rad punionicu za električna vozila na dionici auto-puta Mostar-Sarajevo, na odmorištu Lepenica, prvu takve vrste u BiH koja je izgrađena na Koridoru “Pet ce”.

U realizaciju ovog projekta, koji je rezultat uspješne saradnje sa preduzećem “Autoceste FBiH”, “Elektroprivreda BiH” investirala je 80.000 KM.

Na odmorištu Lepenica istovremeno se mogu puniti dva električna vozila, uz tri različita priključka, a korištenje punionice dostupno je za sve korisnike električnih automobila bez naknade.

Riječ je o tipskoj punionici koja je izgrađena kao samostalna i zasebna jedinica sa kompletnom neophodnom opremom za punjenje i njegovu kontrolu, navedeno je u saopštenju.

“Angažman u ovoj oblasti smatramo posebno važnim kako u smislu kreiranja novih vlastitih poslovnih prilika tako i u smislu doprinosa zajedničkim naporima sa ostalim zainteresovanim kompanijama i institucijama u ostvarenju ciljeva i obaveza koje BiH ima kao članica Energetske zajednice”, istakao je generalni direktor preduzeća “Elektroprivreda BiH” Admir Andelija.

Vršilac dužnosti direktora “Autocesta FBiH” Elmedin Voloder istakao je da je otvaranje punionice dio plana obogaćivanja ponude na auto-putevima.

“Elektroprivreda BiH” je prva kompanija u BiH koja je 2017. godine, instaliranjem punionica i nabavkom električnih vozila, pokrenula promociju i podsticanje razvoja elektromobilnosti, koja sve više dobija na značaju u razvijenim zemljama Evrope i svijeta zbog očekivanog doprinosa ispunjavanju klimatskih i energetskih ciljeva, saopšteno je iz ovog preduzeća.