Prvo na tržištu u Srpskoj: Ovo društvo dobilo dozvolu za alternativne fondove

08.06.2023. | 09:17

Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske izdala je 12. maja rješenje Društvu za upravljanje investicionim fondovima (DUIF) Management Solutions za upravljaljanji alternativnim fondovima.

Time je ovo društvo postalo prvo na tržištu kapitala koje ima dozvolu za osnivanja alternativnih fondova.

DUIF Management Solutions u bilansu stanja na dan 31.12.2022. godine ima evidentiran iznos od 400.000,00 KM osnovnog kapitala, te iznos od 352.244,00 KM gotovine čime su ispunjeni zakonski uslovi u pogledu najnižeg propisanog osnovnog i dodatnog kapitala društva za upravljanje alternativnim investicionim fondovima.

Alternativni investicioni fondovi imaju široku mogućnost ulaganje u razne oblike imovine, poput udjela u društvima s ograničenom odgovornošću, nekretnine, potraživanja po zajmovima, robu, nelistirane hartije od vrijednosti i drugu imovinu.

Oni mogu investirati u startupe, ali i ući u vlasništvo zrelih kompanija i provoditi restrukturiranje, a takođe mogu se specijalizirati samo za ulaganja u određena industrijska područja kao što su energija, okoliš, održivi razvoja ili za ulaganja u pojedine vrste robe kao što su plemeniti metali, nafta i slično.

Zakon o investicionim fondovima u Srpskoj je kao minimalan iznos ulaganja u alternativni fond propisao 50.000 KM, piše Indikator.ba.

Oznake: Dozvola, Tržište