Prvi u svijetu: El Salvador uveo bitkoin kao zvanično sredstvo plaćanja

07.09.2021. | 13:49

El Salvador je kupio bitkoine u vrijednosti oko 20,9 miliona dolara u ponedjeljak, uoči današnjeg zvaničnog stupanja na snagu zakona prema kojem je ova zemlja postala prva u svijetu u kojoj je najpopularnija globalna kriptovaluta postala zakonsko sredstvo plaćanja.

Predsjednik El Salvadora Najib Bukele otkrio je juče u seriji tvotoca da je zemlja kupila ukupno 400 bitkoina, kao prvi korak u okviru nastojanja da digitalnu valutu doda svom bilansu stanja.

Tvitovi su objavljeni u razmaku od nekoliko sati, a na osnovu cijene bitkoina u vrijeme tvitova, iznos kupljenih virtelnih novčića je, prema računici CNBC-a, iznosio približno 20,9 miliona dolar

“Naši brokeri će kupovati još mnogo više”, napisao je Bukele.

Cijena bitkoina porasla je nakon njegovih tvitova na oko 52.681,85 dolara noćas na trgovanju 16 minuta poslije ponoći po istočnoameričkom vremenu.

El Salvador je prva zemlja koja je prihvatila bitkoin kao legalnu valutu, koja će biti u opticaju zajedno sa američkim dolarom, i istovremeno prva država koja je uvela taj token u svoj bilans stanja i u devizne rezerve. Zagovornici i kritičari širom svijeta s interesovanjem prate kako će se odvijati ovaj eksperiment bez presedana.

Međutim, odluka vlasti o usvajanju bitkoina kao zvaničnog platežnog sredstva naišla je na kritike širom zemlje. Skoro 70 odsto Salvadoraca koje je anketirao Univerzitet Centralne Amerike ne odobrava odluku vlade, a mnogi su rekli da ne znaju ni kako da koriste digitalnu valutu

S druge strane, pristalice ovog poteza El Salvadora smatraju da to ukazuje na rastuće prihvatanje bitkoina i da bi druge zemlje mogle da slijede ovaj primjer. Salvadorska vlada se nada da će povećati finansijsku inkluziju u zemlji, u kojoj oko 70 odsto građana nema pristup tradicionalnim finansijskim uslugama.

Doznake koje šalje dijaspora takođe igraju važnu ulogu u ekonomiji zemlje i čine više od 24 procenta bruto domaćeg proizvoda El Salvadora, prema podacima Svjetske banke.

Zakon koji je danas stupio na snagu dozvoljava isticanje cijena robe i usluga u bitvoinima, plaćanje poreza i doprinosa tom valutom, a mjenjački poslovi za bitcoin neće biti predmet poreza na kapitalnu dobit.

El Salvador je lansirao aplikaciju za digitalni novčanik pod nazivom Ćivo, za koju građani mogu da se prijave podnošenjem na uvid ličnih identifikacionih dokumenata kako bi mogli da obavljaju transakcije koristeći bitvoin. Kako bi se podstaklo brže usvajanje novog platežnog sredstva, svi koji se prijave za korišćenje aplikacije dobiće bitvoine u vrijednosti 30 dolara.

Prošlog utorka, Kongres El Salvadora usvojio je zakon o formiranju fonda od 150 miliona dolara s ciljem da olakša konvertovanje bitkoina u američke dolare.