Prvi put u posljednjih 11 godina: Evropska centralna banka podiže kamate u julu

09.06.2022. | 19:15

Evropska centralna banka /ECB/ će u julu podići referentnu kamatnu stopu prvi put u posljednjih 11 godina, a potom će to još jednom uraditi u septembru da bi, kao što rade i ostale centralne banke, podržala ekonomiju koja je pod pritiskom visoke inflacije.

Današnji neočekivani potez označava prekretnicu nakon dugogodišnjeg perioda ekstremno niskih kamatnih stopa, ali to može da umanji šanse za ekonomski rast, prenosi AP.

Rat Rusije u Ukrajini pokrenuo je udarne talase u globalnoj ekonomiji, a u Evropi su naoročito skočile cijene energenata, pošto se stari kontinent oslanja na rusku naftu i prirodni gas.

Predsjednik ECB Kristin Lagard rekla je da vojna akcija Rusije i dalje opterećuje ekonomiju u Evropi i šire i da rat “remeti trgovinu, dovodi do nestašice materijala i doprinosti poskupljenju energenata i robe”.

Savjet za monetarnu politiku ECB je na sastanku u Amsterdamu saopštio da je inflacija postala “veliki izazov” i da je to naročito izraženo u 19 zemalja koje koriste evro. Inflacija je u maju bila rekordnih 8,1 odsto, a cilj je dva odsto.

ECB će prvo okončati program otkupa hartija od vrijednosti, a potom će u julu podići kamatnu stopu za 0,25 odsto.

Ostavljena je mogućnost da se u septembru preduzeme drastičnije povećanje od pola procenta ukoliko se situacija sa inflacijom pogorša.