Prvi put u istoriji: Dva auto-puta i brze saobraćajnice povezaće Srbiju i Srpsku

01.08.2023. | 10:19

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić rekao je da će Srbija i Republika Srpska, odnosno BiH, biti povezane sa dva auto-puta i dvije brze saobraćajnice, prvi put u istoriji.

On je naveo i da će Fruškogorski koridor, koji bi trebao da bude završen 2026. godine, povezati Novi Sad sa Irigom, Rumom, Šapcem i Loznicom, a da će na toj saobraćajnici biti dvije veze ka Republici Srpskoj, ogranak preko dijela Slijepčević-Badovinci i Šepka kod Zvornika.

“Od Novog Sada do Iriga će se stizati za desetak minuta, do Rume za 20 minuta, do Šapca oko 40 minuta, a do Loznice za manje od sat vremena. To potpuno menja način života, jer teoretski možete da živite u Rumi, a da radite u Novom Sadu”, rekao je Vesić za TV “Hepi”.

On je rekao da je planirano da prvi 21 kilometar od Rume do Šapca na tom putu bude završen do kraja oktobra, a onda do kraja sljedeće godine brza saobraćajnica od Šapca do Loznice, dok će se raditi ogranak Slepčević-Badovinci, što je još jedan krak za Republiku Srpsku.

“Na taj način bićemo dobro saobraćajno povezani sa Republikom Srpskom”, rekao je Vesić.

Prema njegovim riječima, tome treba dodati i put Sremska Rača-Kuzmin, kao prvi dio auto-puta Beograd-Sarajevo preko Bijeljine i Vukosavlja, te dionicu Požega-Kotroman, koja je veza prema Višegradu, preko Romanije do Sarajeva.

“To znači da će Srbija i Republika Srpska, odnosno BiH, biti povezane sa dva auto-puta i dvije brze saobraćajnice, što se nikada u istoriji nije dogodilo”, rekao je Vesić.

On je istakao da izgradnja saobraćajnica znači više investicija, a više investicija znači više radnih mjesta i bolje plate i mogućnost da ljudi ostaju u svojim mjestima gdje rade.

“Zato je izgradnja i razvoj Srbije kroz saobraćaju instrastrukturu bila jedna od najvažnijih odluka koje je donio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer je prvi politički lider u Srbiji koji je razumeo značaj infrasturkture za razvoj jedne zemlje. To znači i našu bolju povezanost sa susednim zemljama, više trgovine i bolji život za sve ljude”, rekao je Vesić.