Prvi kvartal u velikom broju šumskih gazdinstava premašio plan

27.05.2021. | 07:42

Uprkos otežanim uslovima rada u prvom kvartalu ove godine proizvodnja u velikom broju šumskih gazdinstava u Srpskoj realizovana je u skladu sa planom, a pojedina su i prebacila planirane okvire.

Prema zvaničnim podacima iz preduzeća “Šume Republike Srpske”, plan proizvodnje u prve dvije faze koje se odnose na sječu i privlačenje izvršen je u procentu od 110 odsto, dok je treća faza, odnosno realizacija ostvarena u procentu od 96 odsto, što je više nego zadovoljavajući ukupan rezultat, s obzirom na vremenske uslove u prva tri mjeseca ove godine.

Iz uprave “Šuma Srpske” navode za naš list da je tamo gdje su zabilježena manja ili veća odstupanja prilikom izvršenja proizvodnje naloženo da dinamički plan proizvodnje bude doveden u planske okvire.

– Dinamički plan proizvodnje mora da bude u skladu sa usvojenim dokumentima i da se dovede u planske okvire i u šumskim gazdinstvima koja su u prva tri mjeseca imala prebačaj, tako i u onima kod kojih je evidentiran podbačaj u proizvodnji – poručuju iz “Šuma”, navodi “Glas Srpske”.

U narednom periodu, navode u “Šumama RS”, posebno će biti praćeni zahtjevi tržišta, kada je u pitanju potražnja šumskih drvnih sortimenata, da bi se prilagodila proizvodnja u sve tri faze.

– Uprava preduzeća obavezala je direktore organizacionih dijelova koji su imali lošiju sortimentnu i kvalitetnu strukturu od planirane da odmah utvrde razloge njenog nastanka te pokrenu postupke protiv odgovornih lica, ukoliko je došlo do propusta u radu – kategorični su iz vrha ovog javnog preduzeća.

Pored svega navedenog, navode dalje, “Šume” u narednom periodu očekuje dosta izazova, kada je u pitanju ostvarenje planirane sortimentne i kvalitetne strukture šumskih drvnih sortimenata, koja bi mogla biti narušena zbog elementarne nepogode izazvane ledenom kišom u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske, koja je uzrokovala obimnu štetu u bukovim šumama.

Kada je riječ o rezultatima u prva tri mjeseca ove godine, rekorderi su u ŠG “Lisina” iz Mrkonjić Grada, u kojem je plan realizacije izvršen u procentu od 225 odsto. Drugim riječima, u mrkonjićkoj šumariji su umjesto planiranih 2.678 kubika realizovali 6.033 kubika šumskih drvnih sortimenata.

Poslije ŠG “Lisina” slijedi ŠG “Banjaluka” sa realizacijom od 151 odsto pa “Prijedor” sa 149 i “Botin” Nevesinje sa 142 odsto realizacije, a plan realizacije prebacili su i šumska gazdinstva “Gradiška” (128), “Ribnik” (126), “Gorica” Šipovo (123), “Vrbanja” Kotor Varoš (119), “Visočnik” Han Pijesak (112) te “Treskavica Trnovo i “Majevica” Lopare sa po 107 odsto.

Podbačaj

Plan proizvodnje za prva tri mjeseca ove godine nije ostvarilo 15 šumskih gazdinstva. Najmanje su podbacili u ŠG “Doboj”, “Jahorina” Pale, “Čemernica” Kneževo, “Romanija” Sokolac, “Sjemeć” Rogatica i “Vučevica” Čajniče, u kojima je proizvodnja izvršena iznad 80 odsto. Najlošiji plan proizvodnje bio je u ŠG “Borja” Teslić, gdje je plan realizacije ostvaren u procentu od samo 30 odsto. Sva ostala gazdinstva ostvarila su plan u procentu od 54 do skoro 80 odsto.