Prvi kontingent kreće sutra: Nastavlja se izvoz goveđeg mesa iz BiH u Tursku

12.03.2023. | 12:13

Izvoz goveđeg mesa iz BiH u Tursku sutra će ponovo biti pokrenut.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je ranije Srni da je ove godine dogovoren izvoz ukupno 1.000 tona goveđeg mesa na tursko tržište.

“Izvoz dogovorenih količina realizovaće se u fazama, s tim da će u sutra krenuti prvi kontingent za Tursku”, istakao je Košarac.

On je naglasio da je kompanijama iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/omogućen izvoz na tursko tržište na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini BiH i Turske.

“Nastavak izvoza goveđeg mesa u toku ove godine potvrđuje da postoji razumijevanje turske strane za potrebe naših izvozno-orijentisanih kompanija, te da sa Turskom imamo stabilne i dobre odnose kada je u pitanju spoljnotrgovinski promet”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, ovo je i dokaz da su kompanije iz Republike Srpske i FBiH sposobne da ispunjavaju standarde s ciljem plasmana domaćih proizvoda na tržište Turske.

“Budući da je firma iz FBiH potpisnica ugovora o spoljnotrgovinskom prometu goveđim mesom sa Turskom, insistiram na tome da najmanje 50 odsto sirovine mora biti obezbijeđeno iz Republike Srpske”, naglasio je Košarac.

On je dodao da u konkretnom slučaju, uslugu klanja vrši kompanija iz Bijeljine “ZP Komerc”.

“‘ZP komerc’ je godinama vršio spoljnotrgovinski promet sa Turskom. Ponosni smo na činjenicu da je ova firma iz Republike Srpske prepoznata i etablirana kod nadležnih turskih inspektora kao kompanija koja na na kredibilan način i u skladu sa standardima obavlja posao”, poručio je Košarac.

On je istakao da je Turska značajan spoljnotrgovinski partner BiH, te da je potrebno dalje unapređivati saradnju na svim poljima.