Prosječna plata u Republici Srpskoj već mjesecima veća od one koju primaju radnici u FBiH

22.08.2020. | 20:13

Analize pokazuju da se iz mjeseca u mjesec povećava prosječan lični dohodak u Srpskoj. Već tri mjeseca prosječna plata veća je u odnosu na Federaciju. Na to je uticao i Zakon o podsticajima, donesen prošle godine.

Bijeljinska Monting montaža zapošljava 110 radnika. Za povećanje prosječne plate na nivou Republike Srpske i ovo preduzeće dalo je značajan doprinos. Prosječan lični dohodak zaposlenih je daleko iznad republičkog prosjeka.

Spasoje Albijanić direktor preduzeća “Monting montaža” iz Bijeljine ističe da je prosječan lični dohodak u ovom preduzeću 1.400 maraka.

– Mi moramo povećavati platu da bi zadržali radnu snagu – kaže Albijanić.

Prosječna plata u Republici Srpskoj iz mjeseca u mjesec raste. Već tri mjeseca za nekoliko maraka veća je nego u Federaciji BiH. To nije zanemariv rezultat ako se zna da je razlika u junu prije dvije godine, pa čak i 2017. bila viša od 30 maraka u korist Fedracije. Ako se poredi sa junom 2019, u Srpskoj je u istom mjesecu ove godine prosječna plata veća za skoro 50 maraka.

Vjekoslav Petričević, ministar preduzetništva, naglašava da je prosječna plata u Srpskoj u aprilu bila 945, u maju 950, a u junu 958 KM.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja ističe da je ovo povećanje plate svakako dobro i sa strane standarda građana, ali i sa strane potrošnje.

Svi su saglasni da je na ovaj rezultat značajno uticao i zakon o podsticajima donesen u julu prošle godine s ciljem povećanja konkurentnosti i produktivnosti privrede. Da li je većina poslodavaca stvarno povećala plate ili je dobar dio novca iz koverti uplaćen na račun?

Ministar Petričević kaže da ima i jednog i drugog.

– Sam zakon je stimulisao privrednike da povećavaju plate i da iz tzv. “sive zone” izvrše uplate radnicima – kaže ministar.

Ljuboja dodaje da neke mjere koje se sada primjenjuju, i koje će se vjetovatno primjenjivati i u budućnosti, utiču na smanjenje “sive zone”.

– To je jako dobro jer se time pokušava akumulirati novčana masa koja će biti osnov za dalji privredni rast – naglasio je Ljuboja.

U Monting montaži tvrde da im preduzeća koja plate isplaćuju u kovertama čine nelojalnu konkurenciju i da bi nadležni trebalo da povećaju kontrole.

Zahvaljujući zakonu o podsticajima 429 preduzeća za 12 112 radnika ostvarilo je pravo za dodjelu novca po osnovu povećanja ličnih dohodaka. U resornom ministarstvu kažu da je na taj način plata zapolsenim u prosjeku uvećana za 100 maraka.

 

Izvor:(RTRS)