Prosječan prinos šest tona po hektaru: Ovogodišnji rod kukuruza bolji nego lani

07.09.2023. | 13:39

Prosječan prinos kukuruza ove godine biće šest tona po hektaru, što je bolje nego lani, ali je proizvodnja na otvorenom u narednom periodu nezamisliva bez sistema za navodnjavanje i osiguranja usjeva, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Goran Bursać koji je danas prisustvovao ogledima u Velinom Selu kod Bijeljine.

Bursać je rekao da su sistemi za navodnjavanje sve neophodniji kada je riječ o proizvodnji na otvorenom, ne samo u proizvodnji kukuruza nego i ostalih kultura.

“Vremenski ekstremi su prisutni iz godine u godinu i, osim sistema za navodnjavanje, neophodni su protivgradna zaštita, osiguranje usjeva. U narednom periodu proizvodnja bez svega ovoga je nezamisliva”, istakao je Bursać.

On je dodao da Ministarstvo priprema modele kako bi što prije i jeftnije proizvođači došli do ovih sistema.

“Do sada smo davali 50 odsto od iznosa premije, a planiramo iduće godine da to povećavamo i da bude i 70 odsto”, rekao je Bursać.

U okviru “Dana polja kukuruza i soje Bijeljina 2023” danas je na imanjima dva poljoprivredna proizvođača u Velinom Selu prikazan ogled sa 54 hibrida kukuruza iz 11 selekcijskih kuća, te ogled soje sa osam sorti iz četiri selekcijske kuće.

Bursać je rekao novinarima rekao da će biti parcela gdje će prinos biti četiri tone, ali i onih sa devet i više tona, ali će u prosjeku prinos biti oko šest tona po hektaru.

On je naveo da je neophodno da se organizuje debata poljoprivrednika sa osiguravajućim kućama bez čega se neće moći i na taj način se mora razmišljati, napomenuvši da je Ministarstvo ove godine udvostručilo iznos premije.

“Bili smo u Lijevče polju, u Bijeljini i povrtari koji su osigurali svoju proizvodnju veoma su zadovoljni”, rekao je Bursać i dodao da, uprkos lošoj godini za povrtare, ne treba strahovati od nestašica i bilo kakvih poremećaja na tržištu.

On je istakao da se kukuruzom u posljednjih nekoliko godina zasije između 125.000 i 130.000 hektara na parcelama Republike Srpske.

Vlasnik imanja na kojem su postavljeni ogledi kukuruza Ilija Lazić kaže da je zadovoljan dosadašnjom proizvodnjom s obzirom na godinu i uslove proizvodnje i očekuje prinos od 10 tona po hektaru.

Ogledi su postavljeni u organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi resornog ministarstva.

Oznake: Kukuruz, Semberija