“Propisan način realizacije budžeta”: Vidović tvrdi da posljedice mogu biti štetne ako se ne usvoje izmjene

01.12.2020. | 20:14

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je večeras da se Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Srpske za ovu godinu propisuje način njegovog izvršenja.

Ona kaže da bi, ukoliko ne bi bile usvojene predložene izmjene Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu, nastupile štetne posljedice koje se odnose na neizmirenje obaveza propisanih zakonima i drugim pravnim aktima Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je navedeno zakonsko rješenje.

Smanjuju se takse i opterećenje privrede

“Prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim republičkim taksama, Zakona o komunalnim taksama i Zakona o administrativnim taksama propisano je smanjenje parafiskalnih nameta i opterećenja privrede Republike Srpske”, rekla je ministar finansija Zora Vidović.

Obrazlažući ove prijedloge, koji su objedinjeno razmotreni u Narodnoj skupštini, Vidovićeva je rekla da je izmjenama i dopunama Zakona o posebnim republičkim taksama propisano smanjenje takse za 30 odsto od iznosa propisanih Zakonom za 2021. godinu i 60 odsto od iznosa propisanih Zakonom za 2022. godinu, kao i da je cilj da ova taksa u 2023. godini bude potpuno ukinuta.

“U narednoj godini ušteda po tom osnovu biće 3,2 miliona KM za privredu i isto toliko biće manje prihoda u budžetu. U 2022. godini to umanjenje će biti 6,3 miliona KM”, navela je Vidovićeva.

Ona je dodala da će izmjenama Zakona o komunalnim taksama biti ukinuto šest taksa koje nisu imale znatan finansijski uticaj.

“Ono što je najznačajnije odnosi se na oslobađanje plaćanja takse na isticanje naziva poslovnog subjekta za firme koje nisu PDV obveznici”, rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da je izmjenama Zakona o administrativnim taksama predviđena ušteda od oko milion KM.