Projekat vrijedan šest miliona KM: Dodik i Đokić pustili u rad rekonstruisanu kotlovnicu

25.11.2023. | 15:37

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić u Istočnom Sarajevu svečano su pustili u rad rekonstruisanu i gasifikovanu kotlovnicu preduzeća “Toplana-INS”, što je prvi uspješni projekat “Sarajevo-gasa” iz Istočnog Sarajeva vrijedan šest miliona KM.

Osim Dodika i Đokića, svečanosti prisustvuju gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, te direktori “Sarajevo-gasa” Nedeljko Elek i Toplane u Istočnom Novom Sarajevu Dejan Berjan.

Riječ je o kotlovnici koja je radila na mazut, a stara je 47 godina, Preduzeće “Toplana-INS” grije oko 900 stanova i 30 institucija i ustanova u Istočnom Sarajevu ili ukupno oko 70.000 metara kvadratnih.

Ova rekonstrukcija i gasifikacija je omogućila da osim prirodnog gasa, toplana osposobljena da koristi lož-ulje kao alternativno gorivo. Nakon rekonstrukcije, kotlovnica ima veći kapacitet i snagu od 20 megavata.

Direktor “Sarajevo-gasa” Istočno Sarajevo Nedeljko Elek i Berjan potpisali su 6. septembra ugovor o rekonstrukciji i gasifikaciji toplane, čija je vrijednost šest miliona KM.

Svečanosti prisustvuje i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.