Proizvodnja ostaje u Sloveniji: Australijanci preuzimaju JUB za 191 milion evra

28.10.2021. | 20:24

Najstarijeg slovenačkog proizvođača boja, kompaniju JUB, preuzeće australijska firma Duluks (Dulux) za oko 191 milion evra, prenosi agencija STA, pozivajući se na nezvainčne informacije slovenačkih medija.

Australijska Duluks grupa, u vlasništvu japanske kompanije Nipon Peint koja proizvodi i prodaje sidne boje marke Duluks, ponudila je 5.500 evra po akciji za završetak preuzimanja JUB-a, prema nezvaničnim saznanjima koja su objavili Radio Slovenija i poslovni list Finance.

Novi vlasnici će se obavezati da zadrže sjedište i proizvodnju JUB-a u Sloveniji, izvijestio je taj list.

Radio Slovenija je objavila da je za JUB bio zainteresovan navodno i holandski multinacionalni proizvođač boja i premaza AkcoNobel, ali da su vlasnici slovenačke firme odbili njihovu ponudu jer nisu izrazili spremnost da sjedište i proizvodnju zadrže u Dolu, mjestu u blizini Ljubljane.

Agencija STA podsjeća na ranije izvještaje domaćih medija da su sadašnji vlasnici JUB-a, uglavnom (bivši) menadžeri i zaposleni koji imaju kontrolni udio preko posredne kompanije (proxy company), odbacili mogućnost prodaje finansijskim investicionim fondovima, jer žele strateškog vlasnika koji bi nastavio da razvija JUB-ov program.

Ako sporazum bude postignut, akvizicija JUB-a, koji je prošle godine zabilježio rekordne rezultate, biće jedan od najvećih poslova posljednjih godina. Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije JUB-a iznosila je 19 miliona evra u 2020, a dok ne neto dug bio 2,2 miliona evra, prenosi STA.

Oznake: Slovenija