Proizvođači se “spretno” snašli: Izvoz pršuta iz Hrvatske skočio za čak 30 odsto

18.06.2021. | 17:57

Proizvodnja proizvoda od svinjskog buta i plećke, u koje spada i pršut, pala je lani u Hrvatskoj za desetak odsto u odnosu na 2019, ali je istovremeno izvoz povećan za 30 odsto, izjavio je danas potpredsjednik Hrvatske privredne komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Na manifestaciji Dani pršuta u Poreču, na kojoj se razgovaralo o padu proizvodnje, nedostatku kvalitetne sirovine i jeftinom uvozu, Kovačević je rekao da je porast ovog izvoza rezultirao smanjenjem spoljnotrgovinskog deficita, prenosi Seebiz.

Takav izvozni rezultat, kako je objasnio, posljedica je pandemije, izostanka turističke potrošnje i blokade HoReCa kanala, zbog čega su proizvođači našli alternativne prodajne i izvozne kanale, posebno putem trgovačkih lanaca.

“Ilustracije radi, mi smo prošle godine imali 50 miliona noćenja manje, to je kao da vam je nestao grad veličine Rijeke s okolinom, i to grad turista, koji konzumiraju i koji troše”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, proizvodnja svinja u Hrvatskoj je od ulaska u EU do danas pala za oko četiri odsto, a dodatni problem hrvatskog svinjogojstva u prošloj i ovoj godini predstavljao je rast ulaznih troškova, naročito cijena stočne hrane, te pad cijena “žive vage” za 10 do 20 odsto.

“I tu imamo svojevrsni apsurd. Uprkos padu proizvodnje, izvoz svinja nam se u tih sedam godina povećao četiri do pet puta, a s druge strane spoljnotrgovinski deficit u razmjeni svinjskog mesa, svježeg ili zamrznutog, porastao je za 50 milona evra i iznosi gotovo 160 milona”, istakao je Kovačević.

Za budući razvoj sektora, zaključio je, ključni faktori će biti oporavak turizma, nastavak investicionog ciklusa, povećanje proizvodnje prerađivačkih kapaciteta i udruživanje uzgajivača svinja kako bi se osigurala stabilna sirovinska baza.

 

Oznake: Hrvatska, Pršut