Proizvođači i prodavci peleta spremni na sve: Podizanje rampe ili gašenje pogona

17.11.2022. | 07:57

Nakon što su nadležni u Srpskoj i FBiH ograničili cijenu tone peleta na 480 maraka plus PDV, te najavili pojačane kontrole, proizvođači i prodavci su se tome prilagodili, iako tvrde da posluju ispod granice rentabilnosti, sve da bi rampa za izvoz što prije bila podignuta, jer će, u suprotnom, ugasiti pogone, s obzirom na to da na domaćem tržištu nema potražnje za tim energentom.

Predsjednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović rekao je da su proizvođači spremni da istrpe i tu ograničenu cijenu, obezbijede dovoljne količine na domaćem tržištu, sve s ciljem ukidanje zabrane izvoza.

“Gotovo da ne postoji potražnja za peletom na domaćem tržištu, čak ni po ovim nižim cijenama i ukoliko zabrana izvoza potraje, firme će biti prinuđene da prestanu proizvoditi, ne zato što žele da izvrše pritisak, već zato što održavanje proizvodnje peleta mjesečno košta i do 400.000 maraka, a to niko ne može da istrpi”, rekao je Ivanović za “Glas”.

Dodao je da su pojedini proizvođači i distributeri “naduvali” cijene te da će potrošači u ovakvim uslovima znati da kazne one koji mešetare.

“Sertifikovani proizvođači su isporučivali pelet po cijenama nižim u odnosu na one bezobrazno visoke po kojima su pelet nudili pojedini. Primjera radi, jedan naš proizvođač je prodao pelet kupcu iz Gračanice i nakon što je vidio da on preprodaje po znatno višim cijenama upozorio ga je da mu više neće prodati ništa”, kazao je Ivanović.

On je pozvao sve proizvođače da ne kalkulišu i da puste i posljednjeg domaćeg kupca da obezbijedi ogrev.

“Svjesni smo da niko u BiH nije dočekao polovinu novembra bez energenta. Nije potrebno da bilo ko drži zalihe ako bar jedan kupac nije namiren, a trenutno na zalihama u BiH ima oko 30.000 tona peleta”, rekao je Ivanović.

Komentarišući činjenicu da je prije nekoliko dana u oglasima bilo nemoguće naći tonu peleta za manje od 800 maraka, a da su sada gotovo svi spustili na 561 KM, Ivanović je rekao da proizvođači posluju ispod granice rentabilnosti, ali da nemaju izbora.

“Proizvodnja peleta ne može da funkcioniše bez plasmana na inostrano tržište. Domaći kupci kupuju do polovine juna, potom se spremaju za godišnje odmore, a onda se ponovo probude krajem avgusta. U međuvremenu velika je potražnja iz EU. Da je pušten izvoz u julu i avgustu, mi bismo bili sada u mnogo korektnijoj situaciji”, tvrdi Ivanović.

Glavni tržišni inspektor u Srpskoj Radivoje Gavrić rekao je za “Glas” da je u kontroli prometa peleta u ponedjeljak oduzeto oko 30 tona.

“Riječ je o oduzetom peletu koji nije imamo nikakvu dokumentaciju o porijeklu. Kontrole su počele od ponedjeljka i inspektori su na terenu”, naveo je Gavrić.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić rekla je da odjednom nikome nije rentabilna proizvodnja, a svima je poznato da je dosta peleta proizvedeno dok je sve bilo jeftinije.

“Ta njihova priča ne pije vode. Mnogi su dizali kredite da bi kupili pelet i druge vrste energenata. Ta očekivanja pojedinaca da će nam prodavati tonu peleta po 1.000 KM nisu realna, ne samo kod nas, nego ne može toliko ni u Evropi”, rekla je Marićeva.

Ino-kupci

Goran Ivanović je istakao da se proizvođači bore da sačuvaju inostrane partnere te da su dobili podršku Evropskog vijeća za pelet i “Bioenergy Europe”.

“Vjerovatno su dobili informaciju od naših kupaca iz Italije i Slovenije, uputili su nam pismo podrške, izrazivši nadu da će zabrana izvoza uskoro biti ukinuta, da bismo i dalje bili stabilan partner našim kupcima u inostranstvu”, istakao je on.