Proizvodi poljoprivrednih proizvođača u Srpskoj dostupni i na internetu VIDEO

30.01.2021. | 20:56

Poljoprivredni proizvođači u Srpskoj, pored tradicionalnog načina prodaje svojih proizvoda na pijacama i prerađivačima, sada svoje proizvode mogu nuditi kupcima i putem internet platforme “Plodovi sela”.

Pretragom platforme kupci mogu da saznaju ko su poljoprivredni proizvođači, koliko su geografski blizu i da ostvare direktan kontakt, kupac-proizvođač. Resorno Ministarstvo razvilo je ovu platformu uz finansijsku podršku projekta IFAD.

Poljoprivredni proizvođači u Srpskoj mogu besplatno da promovišu svoje proizvode na internet platformi “Plodovi sela” i tako ostvare komunikaciju s potencijalnim kupcima.

Ovakav način prodaje dobro je rješenje, posebno za situacije kakva je zabilježena u vezi sa epidemijom virusa korona kada su bile zatvorene pijace.

Božica Mijić iz Velike Obarske proizvodi povrće i rasad. Registrovana je na internet platformi i ove godine očekuje bolju prodaju.

– Obzirom na prošlu godinu, kad je bilo rasada da se prodaje, niti jedna pijaca nije radila. Baš smo imali veliki problem oko toga gdje doći na pijacu. Gdje god da odeš sve je zatvoreno i vratiš se kući. Uglavnom, nije moglo da se proda – ističe Mijićeva.

Među 500 poljoprivrednih proizvođača koji su danas zastupljeni na internet platformi “Plodovi sela” nalazi se i gazdinstvo porodice Tripić iz Banjaluke. Platforma im je donijela veliku potražnju, pa ove godine planiraju da šire proizvodnju.

Magdalena Tripić ističe da imaju dosta ljudi koji su zainteresovani, ali da oni nisu još dovoljno razvijeni da uspijevaju zadovoljiti sve klijente, ali da će se u budućem vremenu potruditi da to ostvare.

Podršku poljoprivrednicima u kreiranju njihove ponude proizvoda i korisničkog profila pružaju poljoprivredni klasteri koji djeluju na području sedam regija Srpske.

Menadžer Klastera Semberija – Majevica Birač Sonja Milanović kaže da što se tiče regije ima oko 30 poljoprivrednih proizvođača na platformi, a da su u ponudi i njihovi poljoprivredni proizvodi.

Menadžer klastera “Krajina” Iskra Arapović ističe da na području Krajine dominira stočarska proizvodnja i generalno, ono što sada imaju na području Krajine, proizvođači koji su registrovani su u najvećem dijelu prerađivači.

Ideja za platformu “Plodovi sela” nastala je u vrijeme pandemije virusa korona, kada je bila otežana komunikacija između proizvođača i potrašača.

Planirano je da u ovoj sezoni bude modernizovana, čime bi bila omogućena i onlajn kupovina poljoprivrednih proizvoda.

Menadžer projekta “Razvoj konkuretnosti u ruralnim područijima” Vučković Dragan ističe da razmišljaju o mnogo opcija kako će to izgledati s obzirom na samu specifičnost i sezonalnosto, svježe povrće, transport, ali da će to ići korak po korak, navodi RTRS.

Internet platforma “Plodovi sela” jednostavna je za korištenje. Proizvođači objave svoje podatke, predstave proizvode , a kupac može da bira i proizvođača i proizvode, da dogovara cijenu i način preuzimanja robe.