Proizvod drvne industrije i šumarstva: U devet mjeseci izvoz tri puta veći od uvoza

05.01.2023. | 15:16

Izvoz proizvoda drvne industrije i šumarstva BiH u devet mjeseci prošle godine iznosio je oko 1,35 milijardi KM, što je više za 167 miliona KM ili 14 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz u pomenutom periodu iznosio oko 433 miliona KM i veći je za oko 106,38 miliona KM ili 33 odsto u odnosu na prva tri kvartala 2021. godine.

Najveći rast izvoza ostvarili su rezana građa i elementi, građevinska stolarija i proizvodi šumarstva, dok je vrijednosno u izvozu najviše učestvovao namještaj, navodi se u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

Izvoz namještaja u prva tri kvartala lani manji je za dva odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su od namještaja najviše izvožena drvena i tapacirana sjedišta, namještaj za dnevne sobe i trpezarije, te drveni namještaj za spavaće sobe.

Skoro svi proizvodi drvne industrije su izvezeni na top 20 izvoznih tržišta, od zemalja EU, a najznačajniji izvozni partneri su NJemačka, Hrvatska, Italija, Austrija, Holandija, a osim zemalja Unije, izvozilo se u Srbiju, Kinu, Albaniju, Tursku, Švajcarsku.

Vrijednosno u uvozu drvne industrije i šumarstva prednjače ploče i furnir, te namještaj, dok je najviše porastao uvoz proizvoda od šumarstva i to za 42,1 milion KM ili 204 odsto.

U analizi se pojašnjava da se ovo povećanje uglavnom odnosi na uvoz neobrađenog drveta, okresanog, grubo obrađenog, kojeg je uvezeno u vrijednosti od 57,9 miliona KM, što je povećanje od 39,7 miliona KM ili 217 odsto.

Top uvozna tržišta ove industrijske grane su Hrvatska, Srbija, Austrija, Mađarska, Češka, NJemačka, Slovenija, Crna Gora i Rumunija.

Oznake: Pilana