Program bez rizika: Јednostavnije apliciranje za nabavku mađarske mehanizacije

13.09.2023. | 13:35

Direktorka Fondacije za održivi razvoj Progresus Andrea Јaglica izjavila je u Brodu da je novi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje u okviru projekta podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Srpskoj daleko jednostavniji za apliciranje nego raniji javni poziv.

Progresus je na raspolaganju poljoprivrednicima koji žele da po povoljnim uslovima dođu do nove mehanizacije koju Fondacija subvencioniše sa 70 odsto ukupne cijene, do iznosa subvencije od 25.000 evra po korisniku. Svi kojima su potrebne informacije mogu da nam se obrate. Imamo novac da finansiramo ono što oni žele i ovo je dobra prilika, jer ovakve uslove nema nijedan drugi program – rekla je Јaglica.

Ona je navela da je riječ o programu bez rizika u kojem korisnik ne mora da uplati cjelokupan iznos, nego samo svoje učešće.

“To znači, ako određena mašina košta 10.000 evra, korisnik daje 3.000 evra i to tek nakon što od Fondacije dobije informaciju da su mu odobrena sredstva i nakon potpisanog ugovora”, dodala je Јaglica.

Јaglica je istakla da je iz Broda u ranijem pozivu podneseno oko 30 aplikacija, što ovu opštinu, s obzirom na broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, svrstava u sami vrh u Srpskoj.

“Na prethodni javni poziv više od 800 ljudi iz cijele Srpske je podnijelo aplikaciju, a 650 je u samoj realizaciji projekta. Bespovratna sredstva u iznosu od 98,5 odsto koje je Fondacija trebala isplatiti je uplaćeno na račune distributera i polovina mašina je dopremljena”, dodala je Јaglica.

Izrazila je očekivanje da će ovaj put biti veliko interesovanje, a sudeći prema informacijama sa terena iz cijele Republike Srpske broj prijava bi mogao biti višestruko veći.