Prognoza Svjetske banke: Očekuje se manji globalni rast

07.06.2022. | 16:14

Svjetska banka danas je umanjila prognozirani globalni privredni rast za 1,2 odsto, na 2,9 odsto u 2022. godini, uz upozorenje da su posljedice vojne akcije Rusije u Ukrajini dodate na štetu od pandemije kovid 19 i da će se mnoge zemlje vjerovatno naći u recesiji.

U izvještaju “Globalni ekonomski prospekti” piše da je vojna akcija Rusije u Ukrajini pojačala usporenje globalne ekonomije i da ona sada ulazi u “produženi period slabog rasta i povećane inflacije”.

Predsjednik Svjetske banke David Malpas rekao je da globalni rast trpi zbog rata, novih zatvaranja u Kini usljed kovida 19, poremećaja u lancu snabdijevanja i rizika od “stagflacije”, odnosno perioda slabog privrednog rasta i visoke inflacije, što se posljednji put dešavalo sedamdesetih godina prošlog vijeka.

“Opasnost od stagflacije danas je velika. Prigušeni rast vjerovatno će ostati takav tokom ove decenije zbog slabih investicija u većem dijelu svijeta. Uz inflaciju koja je sada na višedecenijskom maksimumu u mnogim zemljama i očekivani spori rast snabdijevanja, postoji rizik da će inflacija ostati visoka u dužem periodu”, napisao je Malpas.

U periodu od 2021. do 2024. godine projektovana je stopa globalnog rasta od 2,7 odsto, dodao je predsjednik Svjetske banke, što je više nego dvostruko veće usporenje nego u periodu od 1976. do 1979. godine.

U izvještaju se upozorava da je krajem sedamdesetih bilo neophodno povećati kamate da bi se kontrolisala inflacija i da je povećanje bilo toliko da je izazvalo globalnu recesiju 1982. godine i seriju finansijskih kriza na tržištima u razvoju i u siromašnijim zemljama.