Prodajni saloni “Nefa” zatvoreni u BiH, kupci bez namještaja

Devet salona namještaja “Nefa”- ruskog vlasnika, čije je sjedište u Bijeljini, zatvoreni su širom BiH. Radnici su ostali bez posla, a mnogi kupci i bez novca i bez namještaja. Firma je prije dva dana počela da prikuplja podatke, te obećavaju da će svi kupci biti obeštećeni.

Preduzeće, čija su dugovanja dostigla 1,3 miliona KM, podnijelo je bijeljinskom Okružnom privrednom sudu u Bijeljini zahtjev za stečaj.

Slična situacija je i u Srbiji, gdje je počela likvidacija “Nefe” iz Vranja.

– Poslovna praksa u salonima namještaja “Nefa” bila je da kupci unaprijed plate namještaj i da čekaju na robu 40 dana. Naša sagovornica je nakon isteka tog roka i brojnih obećanja tražila izložbene primjerke iz salona i uspjela da dobije robu plaćenu 2.700 maraka KM.

– Uspjela sam bukvalno u posljednji čas da izvučem svoj namještaj koji je bio izložen u “Nefa” salonu u Bijeljini, dok su drugi kupci ostali i bez novca i bez namještaja – rekla je jedan od kupaca, koja je insistirala na zaštiti identiteta.

Nakon burnih negodovanja i prijava potrošača reagovao je i Ombudsman.

Tržišnim inspekcijama u Srpskoj i FBiH, uputili su zahtjev za hitno preduzimanje mjera da bi kupci bili adekvatno obeštećeni.

U Bijeljini im je rečeno da su od 100 kupaca u BiH, koji su unaprijed platili namještaj, obaveze izmirili za njih 70, tako što su im dali traženu robu ili zamjenu. Rješenje se traži za još 30 kupaca.

– Apelujemo na te kupce da kontaktiraju trgovca u Bijeljinu tj. u sjedištu firme. Zakon propisuje prekršajnu kaznu od 2.500 do 5.500 KM za trgovca koji ne isporuči proizvod na način koji je u suprotnosti sa dobrim poslovnim običajima – rekla je Ljubica Čolović, pomoćnik Ombudsmana BiH.

Prije dva dana otvoren je i kol centar za prikupljanje podataka o kupcima koji su platili, ali nisu dobili namještaj.

– Zbog događaja u posljednjim danima poslovanja “Nefe”, moramo obnoviti podatke, čije će prikupljanje trajati do kraja ove nedjelje, a sljedeće sedmice će vas kontaktirati naši operateri i ponuditi rješenje – navedeno je u saopštenju ove firme.

I Poreska uprava Srpske potražuje svoje obaveze. Nefa im duguje 20.770 KM po osnovu doprinosa za mart, pa im je upućena opomena.

– Čeka se zakonski rok od deset dana, nakon isteka istog, preduzećemo odgovarajuće zakonske mjere blokade žiro računa i ostalog u skladu sa zakonom – rekla je Nada Ninković, viši stručni saradnik za naplatu za pravna lica Poreske uprave Bijeljina.

Preduzeće “Nefa” u zahtjevu za pokretanje stečajnog postupka navelo je da firma ne može redovno izvršavati svoje obaveze i da od 24. maja ove godine više nije u mogućnosti da obavlja trgovinu na malo namještajem, jer su svi saloni zatvoreni od strane zakupodavaca.

Ako stečaj bude pokrenut, kupci imaju pravo da svoja potraživanja prijave stečajnom upravniku i namire se iz stečajne mase.

Radnici koji su nakon desetomjesečnog rada, ostali bez posla nisu željeli pred kameru.

Nisu dobili nikakvo obrazloženje, nije im isplaćena majska plata, nemaju zdravstveno osiguranje, pa je većina potpisala sporazumni ugovor o prekidu radnog odnosa.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: