Prodaja širom Evrope: Industrija namještaja pored krize bilježi veći izvoz

31.08.2022. | 07:20

Rast proizvodnje i efekti inflacije pogurali su preradu drveta u Republici Srpskoj, a vrijednost izvoza veću za oko 50 miliona maraka za sedam mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani zabilježio je i sektor namještaja, koji godinama slovi za ključnu kariku u ovom lancu.

Namještaj iz Srpske i BiH oduvijek je bio na cijeni u Evropi, a drvene garniture, dnevne i spavaće sobe nastale u domaćim pogonima mahom se prodaju u Njemačkoj, Hrvatskoj, Italiji, Austriji i drugim evropskim zemljama.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je za “Glas Srpske” da je proizvodnja namještaja od januara do kraja jula ove godine za 2,7 odsto manja u odnosu na isti period lani, ali da se sa druge strane proizvođači mogu pohvaliti dobrim plasmanom svojih proizvoda u inostranstvo.

“Usljed svih problema i krize koja ni nas nije zaobišla, već smo prognozirali da bi namještaj mogao pasti u drugi plan, jer to je trajno potrošno dobro koje nije na listi prioriteta za domaćinstva u vrijeme krize”, kazao je Šinik.

Sa druge strane, dodao je, izvoz je porastao, dijelom i usljed velike potražnje, a dijelom i zbog efekata inflacije i rasta cijena.

“Za sedam mjeseci ove godine izvezen je namještaj u vrijednosti nešto većoj od 205 miliona maraka, što je za oko 50 miliona maraka više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno zabilježen je rast od 32,2 odsto. Ne možemo reći da je sve to rezultat samo visokih cijena”, objasnio je Šinik.

Dodao je da je ukupan izvoz sektora prerade drveta, gdje se osim namještaja ubrajaju i stolarija, parketi i ostalo, od januara do kraja jula ove godine bio “težak” više od 524 miliona maraka.

“Hrastova stolarija, podovi, pa i drvene kuće imaju visoku vrijednost. Zabilježen je rast ukupnog izvoza u tom sektoru za oko 84 miliona maraka, odnosno 35 odsto u odnosu na sedam mjeseci 2021. godine”, istakao je Šinik, naglasivši da sektor prerade drveta u posmatranom periodu bilježi i rast proizvodnje za oko dvadesetak procenata.

S obzirom na trenutno stanje, ističe Šinik, i do kraja godine se očekuje nastavak pozitivnih trendova bar kada je riječ o industriji namještaja.

Sortimenti

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srpskoj je za sedam mjeseci ove godine proizvedeno 1,081 milion kubnih metara šumskih sortimenata, što je za 4,1 odsto više nego u istom periodu lani.

U navedenom periodu prodato je 1,076 miliona kubnih metara šumskih sortimenata, što je za 1,9 odsto više u odnosu na sedam mjeseci prošle godine.