Prodaja imovine “Euro-hema” i dalje na čekanju

02.06.2021. | 08:17

Nepokretnosti banjalučke kompanije “Euro-hem”, procijenjene vrijednosti 2.159.000 KM, nisu prodate na javnoj licitaciji jer jedina ponuda nije bila blagovremena.

Potvrdio je ovo za “Nezavisne” Aleksa Nježić, stečajni upravnik preduzeća “Euro-hem” iz Banjaluke, koje je u stečaju od 2018. godine.

“Pošto nije bilo blagovremene ponude, prodaja je proglašena neuspjelom”, kazao je Nježić, dodajući da imovina ne može biti prodata za manje od 720.000 KM, odnosno ne manje od jedne trećine od procijenjene vrijednosti.

Istakao je da je javna licitacija ove kompanije, koja je i ranije dva puta bila na prodaji, posljednji put održana 4. marta ove godine, a da će sljedeća biti kada se riješe sudski postupci u vezi sa zakupom nekretnina ove kompanije.

“Nova javna licitacija neće biti organizovana dok se ne završe određeni sudski sporovi, do tada je prodaja na čekanju”, rekao je Nježić za Nezavisne novine.

Naime, nekretnine koje su bile predmet prodaje nalaze se pod zakupom na određeno vrijeme sa dva zakupca.

Jednom zakupcu ugovor ističe u oktobru 2023. godine, a drugom u septembru 2025, a pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci pokrenut je postupak za utvrđivanje ništavnosti ugovora o zakupu.

Ova banjalučka kompanija, koja se bavila proizvodnjom deterdženata, ali i drugih proizvoda za ličnu i kućnu higijenu, 2018. godine je otišla u stečaj, a na prodaju su stavili mašine i opremu za proizvodnju deterdženata i sredstava za ličnu i kućnu higijenu, u ukupnom iznosu od 78.330 KM.

Pored toga, iste godine na prodaju je otišla i korištena oprema stečajnog dužnika u ukupnom iznosu od 31.926 KM.

Inače, poreski dug banjalučke kompanije “Euro-hem” je iz godine u godinu rastao, a prema podacima Poreske uprave RS, 31. decembra 2020. godine iznosio je oko 950.000 KM.