Procjene iz Kantona Sarajevo: 14 dana lokdauna koštaće dva miliona maraka

22.03.2021. | 13:47

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić rekao je da će se zbog provođenja mjera i zatvaranja radi sprečavanja virusa korona nastojati pomoći oštećenim.

Ono što se nalazi u zakonu su minimalne plate, uključujući i doprinose. Do sada je to finansirala Vlada Federacije BiH. Izaći ćemo ususret svima kojima je uskraćen rad. Moram naglasiti da se ovaj zakon odnosi na sve privredne subjekte u KS. Onima kojima je otežan rad i oni subjekti kojima je Vlada KS direktno zabranila rad, osigurali smo sredstva za minimalnu platu. Nakon što se ovaj prijedlog usvoji, biće objavljen javni poziv. Gledaćemo da unaprijedimo kriterijume i sastav komisije. Svi koji ostvare prava će moći dobiti pomoć – rekao je Delić.

Kada su u pitanju ugostitelji koji nemaju šifru djelatnosti, Delić je objasnio da je svi moraju imati.

– Svi koji su registrovani i koji posluju u okvirima zakona moraju imati šifru 56.10 i 56.30. Uradili smo tačne analize. Prvo smo osigurali sredstva pa potom djelovali. Kada su u pitanju poslovni subjekti u KS posluje 1.781 poslovni subjekt koji upošljava 6.174 radnika. 123 subjekta su prestala s radom u 2021. godini i 1,292 uposlenika su ostala bez posla. Pad prometa je oko 80 miliona KM u 2020. godini. Ako uzmemo u obzir broj uposlenika, lokdaun bi nas koštao 4.167.450 KM miliona KM, a za 15 dana je potrebno 2.083.725 KM – rekao je Delić.

Delić dodaje da ukoliko bi se proglasilo stanje elementarne nepogode od strane Federacije svi privredni subjekti će biti oslobođeni plaćanja takse.

– Ova Vlada će finansirati sve privredne subjekte koji posluju na području Kantona sa minimalnom platom. Ovim mjerama će biti obuhvaćeni svi, a posebno one kojima smo zabranili rad. Finansiraćemo minimalni ili cijeli iznos plate, u zavisnosti od sredstava. Ako bude sredstava finansiraćemo i doprinose – rekao je Delić, piše Avaz.