Problemi za “Destilaciju” Teslić: Zaustavljena trećina proizvodnje zbog nedostatka sirovine

03.11.2022. | 09:59

Hemijska industrija “Destilacija” u Tesliću saopštila je da je zbog nedostatka osnovne sirovine bila primorana da zaustavi jedan blok peći za pougljavanje drveta.

Iz ovog preduzeća navedeno je da je do 31. oktobra preduzeće “Šume Republike Srpske” isporučilo “Destilaciji” 63,70 odsto ugovorenih količina za 2022. godinu, te da su od 1. novembra bili primorani zaustaviti trećinu proizvodnje.

“Ova količina šumskih drvnih sortimenata nije dovoljna za održavanje proizvodnje u punom kapacitetu. Očekujemo da do nove godine, isključivo zbog nedostatka sirovine – ogrevnog drveta prve i druge klase, u potpunosti zaustavimo proizvodne pogone”, naveli su iz ove fabrike.

Iz “Destilacije” su istakli da su se u više navrata obraćali direkciji “Šuma” i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske navodeći da dinamika isporuke šumskih drvnih sortimenata nije na odgovarajućem nivou, te da će ovo preduzeće pred zimu i u toku zimskog perioda ostati bez sirovine za proizvodnju.

“Uprkos naporima direkcije preduzeća `Šume` i resornog ministarstva do današnjeg dana nije došlo do značajnih promjena u dinamici isporuke šumskih drvnih sortimenata”, ističe se u saopštenju.

Iz “Destilacije” dodaju da su o prestanku rada ovog jednog od strateških preduzeća u Republici Srpskoj obaviješteni predsjednik Vlade Radovan Višković, nadležno ministarstvo, “Šume Republike Srpske”, ali i ostale relevantne institucije.