Problemi u poslovanju: Poslodavci u RS i FBiH uputili zajednički apel političarima u BiH

Udruženje poslodavaca Federacije BiH i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske uputili su danas zajednički apel političkim predstavnicima u BiH da rade na stabilizaciji političkih prilika u zemlji, jer imaju problema u poslovanju, posebno sa stranim partnerima.

“Negativna politička retorika kojoj svjedočimo u posljednje vrijeme nanosi velike štete privredi i negativno utiče na životni standard građana. Nestabilna politička situacija u BiH ne samo da odbija nove investitore, nego uzrokuje povlačenje ili zaustavljanje započetih investicija. Značajan broj izvozno orjentisanih kompanija susreće se sa problemom potpunog otkazivanja postojećih ili nemogućnosti dobijanja novih narudžbi, a kao razlog strani partneri navode političku nestabilnost u BiH”, navedeno je u zajedničkom saopštenju ova dva udruženja, prenosi Mondo.

Poručili su da su direktno ugrožene privredne aktivnosti u zemlji, radna mjesta, ali i javni prihodi.

“Zbog svega navedenog, a u interesu privrede i građana, Udruženje poslodavaca FBiH i Unija udruženja poslodavaca RS upućuju apel političkim predstavnicima da preduzmu konkretne korake u pravcu stabilizacije političke situacije”, podvukli su.

Poslodavci oba entiteta smatraju da je potrebno što prije omogućiti nesmetano funkcionisanje institucija izvršne i zakonodavne vlasti, kako bi se omogućilo donošenja odluka i zakona neophodnih za jačanje stabilnosti i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Pozvali su predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH da što prije započnu aktivnosti na donošenju ključnih reformskih zakona s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta i jačanja ekonomije.

Ostavite komentar: