Problemi sa snabdijevanjem: U Fransuskoj kilometarski redovi za gorivo VIDEO

09.10.2022. | 13:46

Radnici francuskih rafinerija “Ekson Mobil” i “Totalenerdžiz” nastavili su sa štrajkom, potvrdili su sindikalni predstavnici obje kompanije.

Više od petine francuskih benzinskih stanica bori se sa problemima snabdijevanja jer su štrajkovi poremetili rad četiri glavne rafinerije u zemlji.

Zbog štrajka su formirane kilometarske kolone za kupovinu goriva.

– Štrajkovi se nastavljaju svuda – rekao je predstavnik ljevičarskiog sindikata CGT, dodajući da nije bilo kontakta iz “Totalenerdžiza”, od jučerašnjeg poziva sindikata da šefovi kompanije započnu pregovore o platama.

 

Nadležne vlasti u sjevernom francuskom gradu Lil saopštile su u četvrtak da štrajkovi radnika pogađaju distribuciju goriva u tom gradu i u okolnim oblastima.

U saopštenju je navedeno da radnici koji štrajkuju blokiraju depoe i da je francuska vlada spremna da pokuša da ukloni blokade, piše Informer.

Vlada u Parizu je saopštila u srijedu da je Francuska upotrebila svoje strateške rezerve goriva za snabdijevanje benzinskih stanica koje su presušile zbog štrajkova zaposlenih u rafinerijama i depoima, usljed kojih je proizvodnja smanjena, a isporuke blokirane.

Oznake: Francuska