Privrednicima u Srpskoj na raspolaganju nova kreditna linija

25.12.2021. | 19:38

Privrednicima u Srpskoj na raspolaganju je nova kreditna linija Investicono-razvojne banke za prevazilaženje problema uzrokovanih pandemijom virusa korona. Namijenjena je preduzećima koja su imala pad prihoda veći od 20 odsto. Krediti će biti plasirani preko komercijalnih banaka, a Garantni fond Srpske garantuje 70 odsto kredita.

Prevoz putnika jedna je od oblasti najviše pogođenih pandemijom. U većini preduzeća značajno je smanjen prihod, a oporavak tokom ove godine je nedovoljan. Nebojša Trkulja vlasnik je preduzeća koje ima 14 vozila i zapošljava 11 radnika, a trenutno radi sa pola kapaciteta.

– Pojavom korone bukvalno smo preskočili 2020. godinu, nismo imali ni 30 odsto prihoda. Јoš uvijek nismo došli ni do 50 odsto onoga što smo imali 2019. godine – rekao je Trkulja.

Nova kreditna linija IRB namijenjena je preduzećima koja su imala pad prihoda veći od 20 odsto, posmatrano u posljednjem kvartalu 2019. godine u odnosu na isti period 2020. Autoprevoznici su proteklih sedmica imali sastanke s predstavnicima IRB-a, Garantnog fonda i komercijalnih banaka.

– Nas u Udruženju autobskih prevoznika regije Prijedor ima nekih osam i mislim da će svih osam kolega podnijeti aplrikaciju za kredit, papirologiju da spreme. Banke su veoma teške, bez obzira što je garancija Garantnog fonda 70 odsto, to jeste garacija države, mi njima veoma težak priszup imamo – rekao je Milan Јanjić iz Udruženja autoprevoznika regije Prijedora.

Kreditna linija IRB, namijenjena mikro, malim i srednjim preduzećima sa prihodima smanjenim za više od 20 odsto , vrijedna je 20,5 miliona evra. Rezultat je aranžmana sa Svjetskom bankom. Krediti će biti plasirani putem komercijalnih banaka, kojima će pripasti marža.

– Zahtijevi se podnose u Novoj banci i u Sberbanci. Do 150 hiljada KM Nova banka i Sberbanka imaju od nas mogućnost da same donose odluke o plasmanu, a sve preko 150.000 KM, maksimum je 1,5 miliona evra, IRB donosi odluku o tom plasmanu. U pitanju je plasman do deset godina, naša izlazna kamatna stopa je 0,77 odsto – naveo je v.d. direktora Investiciono razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac.

Osim za preduzeća pogođena pandemijom, na raspologanju je i kreditna linija za preduzeća u kojima su zastupljenije žene i koja su iz nerazvijenih opština.