Privreda u Srpskoj se oporavlja od posljedica pandemije

16.05.2021. | 20:24

Privreda se ponovo diže na noge. Tržište se otvorilo, pa su skočile narudžbe. Naši izvoznici su zatrpani narudžbama, te je evidentno da će ova godina biti dobra.

– Ono što je takođe bitno je da je poskupio transport iz Kine do Evrope za nekih 300-400%, da su porasle plate u Kini i sve to na neki način čini povećanu konkurentnost privrede Republike Srpske. Tako da, mislim da je i za očekivati da ova godina bude dobra i što se tiče narudžbi – kazao je Saša Trivić predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srspke.

U samo prva četiri mjeseca, u republičku kasu se slilo 911,2 miliona KM. To je za 136,1 miliona više na računu javnih prihoda nego u istom periodu lani. U Poreskoj upravi zadovoljni. Kažu, uprkos pandemiji, rast se osjetio u svim oblicima javnih prihoda.

– Kod direktnih poreza naplata ukupna je iznosila 193 miliona KM, što je povećanje od 45 miliona. U skladu s tim, porez na dohodak, kao i porez na dobit i porez na nepokretnost je značajno su veći prihodi u odnosu na taj period iz prošle godine. Što se tiče doprinosa, takođe je bila naplata veća nego prošle godine za nekih 11% – istakao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Ovakvi rezultati pokazuju da smo uspjeli da se prilagodimo situaciji koja nas je pogodila, kažu ekonomisti. To objašnjavaju i time da u doba krize ljudi više štede, lakše se odriču luksuzne robe, a okreću se prema domaćoj robi. Uz to, dobro je došla i reorganizacija i digitalizacija Poreske uprave.

– Kada sve to saberemo i oduzmemo sasvim je, logično, zadovoljavajuće. Znači, moramo reći da je ovo zadovoljavajući trend, zadovoljavajuća pojava i da se nadamo da će to biti sve bolje i bolje. Naime, nas uskoro očekuje povratak u međunarodne ekonomske tokve, trgovinske tokove, velike ekonomije se oporavljaju – rekao je ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Važno je što su rezultati Poreske uprave iz godine u godinu bolji. Pozitivno je i što je, kažu ekonomisti, sam pristup među onima koji uplaćuju porez i Uprave podignut na viši nivo.