Privreda dobila zamah: Potrošnja u SAD raste, inflacija usporava

31.08.2023. | 17:18

Potrošnja u SAD porasla je najviše u posljednjih šest mjeseci u julu pošto su Amerikanci kupovali više robe i usluga, a usporavanje mjesečne stope inflacije učvrstilo je očekivanja da će Federalne rezerve zadržati kamatne stope na istom nivou sljedećeg mjeseca.

Današnji izvještaj Ministarstva trgovine ukazuje da je privreda dobila zamah početkom trećeg kvartala. Potrošnju podržava povoljna situacija na tržištu rada, a drugi podaci pokazuju da je prošle sedmice neočekivano opao broj ljudi koji prvi put podnose zahtjev za beneficije za nezaposlene.

“Potražnja `gori`, a inflacija se `hladi`. Otvoreno je pitanje koliko još dugo inflacija može da opada uz ovako jaku potrošnju”, rekao je Kristofer Rupki, glavni ekonomista FVDBONDS-a u NJujorku.

Potrošnja među građanima, koja čini više od dvije trećine ekonomske aktivnosti SAD, porasla je prošlog mjeseca za 0,8 odsto, a u junu je rast iznosio 0,6 odsto. U julu je stopa inflacije na godišnjem nivou iznosila 3,3 odsto.

Usporavanje mjesečne inflacije podstiče optimizam da je centralna banka vjerovatno završila sa povećavanjem referentne kamatne stope. Većina ekonomista više ne prognozira recesiju u ovoj godini.

Oznake: Potrošnja