Prisustvovali Vučić i Dodik: Otvorena zgrada željezničke stanice u Beogradu

20.10.2023. | 18:42

Nova zgrada željezničke stanice Beograd Centar u Prokopu, koja se prostire na više od 6.000 kvadratnih metara, otvorena je danas u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Na Dan oslobođenja Beograda, 20. oktobra, otvorena je željeznička stanica Beograd Centar u Prokopu, na koju su građani čekali pet decenija.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar finansija Siniša Mali, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, predstavnici srpskih željeznica i izvođača radova.

Zgrada ima 100 mjesta za parkiranje i zaustavljanje vozila na gornjem nivou kompleksa, 12 pokretnih stepenica i 10 liftova, 13 komercijalnih sadržaja.

Radovi na izgradnji nove stanične zgrade u Prokopu počeli su početkom avgusta 2022. godine, a rok za završetak radova bio je 15 mjeseci. Njima je prethodio završetak radova na ploči željezničke stanice Beograd Centar, na koti 105, površine od skoro 50.000 kvadrata.

Vučić je tokom obilaska radova na željezničkoj stanici u aprilu ove godine najavio da će do 20. oktobra “ovaj veličanstveni objekat biti završen” i u video snimku na svom instagram profilu naveo da će Srbija imati jednu od najljepših staničnih zgrada u Evropi.

Stanična zgrada u Beograd Centru projektovana je iznad 10 kolosijeka i šest perona, a trenutno je izgrađeno i u funkciji osam kolosijeka i pet perona.

Nova zgrada će imati komercijalne sadržaje na više od 1.020 metara kvadratnih: restoran, kafe, zdrava ishrana, pekara, kiosci, apoteka, banka, mjenjačnica, rent-a-kar, info pult Turističke organizacije Beograda, ambulanta, kancelarija MUP-a, biletarnice i prostorije koje koriste željeznička preduzeća Infrastruktura Železnica Srbije, Srbija Voz i Beogradčvor.

Kako je ranije rekao Nenad Stanisavljević iz “Infrastrukture železnice Srbije” svakog dana kroz Beograd Centar saobraća oko 300 putničkih vozova, dok je prije pet godina to bilo oko 200.

Stanica Beograd Centar je 19. marta 2022. godine postala početna i krajnja za vozove na prvoj srpskoj brzoj pruzi, između Beograda i Novog Sada.

Izgradnja nove glavne željezničke stanice Beograd, u Ulici Stevana Filipovića, u Prokopu, počela je 3. decembra 1976. godine, radovi su trajali svega dve godine, da bi 1996. bili u ograničenom obimu nastavljeni, a zatim 2001. godine ponovo potpuno obustavljeni.

Kako je ranije rekao Stanisavljević, na izgradnji stanične zgrade u završnom periodu svakodnevno radilo oko 150 radnika.

On je podsetio da je u toku projektovanje druge drumske saobraćajnice, koja će staničnu zgradu povezati sa autoputem.

Planirani rok za završetak izgradnje čitavog kompleksa je 2025. godina.