Pristup gasnoj mreži: Sofija potpisala dugoročni ugovor sa turskim “Botasom”

03.01.2023. | 13:38

Bugarska državna energetska kompanija “Bulgargas” potpisala je danas dugoročni ugovor sa turskom firmom “Botas” kojim dobija pristup gasnoj mreži susjedne zemlje i terminalima gasa.

Bugarska je bila gotovo u potpunosti zavisna od ruskog gasa, ali traži alternative pošto je Moskva prekinula isporuke u aprilu nakon što je Sofija odbila da plaća u rubljama.

Prema novom trinaestogodišnjem ugovoru, “Bulgargas” će moći da koristi turske terminalne za brodske isporuke koje će biti prebačene preko gasne mreže “Botasa” u Bugarsku.

“Ovim sporazumom osigurava se šansa za kupovinu gasa od svih globalnih proizvođača

i vršenje istovara u Turskoj koja najviše logistički odgovara Bugarskoj”, rekao je vršilac dužnosti bugarskog ministra energetike Rosen Hristov.

Turski ministar energetike Fatih Donmez izjavio je da sporazum omogućava Bugarskoj da prevozi oko 1,5 milijardi metara kubnih gasa godišnje i pomoći će u povećanju sigurnosti isporuka ka jugoistoku Evrope.

Hristov je naglasio da Bugarska želi da na turskim gasnim terminalima rezerviše kapacitet od oko milijardu metara kubnih gasa godišnje i da zaključi dogovore o uvozu sa evropskim i američkim proizvođačima gasa.

Oznake: Bugarska