Prirodni resurs bez kojeg nema života! Osim zlatom i naftom sada se trguje i vodom

09.12.2020. | 10:38

Voda se pridružila zlatu, nafti i drugim robama kojima se trguje na Njujorškoj berzi, što je podstaklo zabrinutost da ovaj prirodni resurs, bez kojeg nema života, može postati oskudan u većem dijelu svijeta.

Poljoprivrednici, hedž fondovi i opštine sada mogu da se zaštite – ili da se klade – na buduću dostupnost vode u Kaliforniji, najvećem američkom poljoprivrednom tržištu i petoj najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Ugovor “CME Group Inc.” iz januara 2021. godine, povezan sa kalifornijskim tržištem vode od 1,1 milijardu dolara, posljednji put se trgovao u ponedjeljak sa 496 indeksnih poena, što je jednako 496 američkih dolara za 1,2 miliona litara vode.

Ugovori, prvi takve vrste u SAD, objavljeni su u septembru dok su vrućina i požari harali zapadnom obalom zemlje, i dok je Kalifornija izlazila iz osmogodišnje suše. Oni treba da služe i kao “živa ograda” za velike potrošače vode, poput proizvođača badema i elektroprivrede, a protiv kolebanja cijena vode.

Klimatske promjene, suše, rast stanovništva i zagađenje vjerovatno će dovesti do problema u vezi sa nestašicom vode i postavljanja “vrućih cijena”. Definitivno ćemo gledati kako se razvija ovaj novi fjučers, ugovor o vodi.

Razne organizacije već godinama upozoravaju da klimatske promjene, na koje umnogome utiče čovjek, dovode do ozbiljnih suša i sve većih poplava, čineći dostupnost vode sve manje predvidljivom.

U Kaliforniji se najnovija akutna suva sezona protezala od decembra 2011. do marta prošle godine, prema aktuelnim podacima. Najteži efekti zavladali su u julu 2014. godine, kada je 58 odsto državnog zemljišta pretrpjelo “ekstremnu sušu”, što je dovelo do gubitaka usjeva i pašnjaka.

Fjučersi su vezani za Nasdaq Veles California Water Index, koji je pokrenut prije dvije godine i meri prosječnu cijenu vode, u odnosu na težinu. Ugovor o vodi iz januara, koji je objavljen u ponedjeljak, imao je dvije trgovine. Stručnjaci kažu da je na fizičkom tržištu teško postići dogovor.

Fjučersi su finansijski namireni, za razliku od potrebe za stvarnom fizičkom isporukom. Ugovori uključuju kvartalne ugovore do 2022, od kojih svaki predstavlja oko 12,3 miliona litara vode. Fjučersi će pomoći korisnicima vode da upravljaju rizikom i bolje usklade ponudu i potražnju.

Dvije milijarde ljudi trenutno živi u zemljama koje muče problemi s vodom, a gotovo dvije trećine sveta moglo bi se suočiti sa nestašicom vode za samo četiri godine. “CME” je odbio da identifikuje potencijalne učesnike na tržištu, osim što je napomenuo da su se na berzi čuli kalifornijski poljoprivredni proizvođači, javne agencije za vodu, komunalna preduzeća, kao i institucionalni investitori poput menadžera imovine i hedž fondova, piše Telegraf Biznis.

Oznake: Nafta, Zlato