Prioriteti su se promijenili: Kako je korona uticala na potrošačke navike građana BiH

17.09.2020. | 12:04

Korona virus je promijenio potrošačke navike stanovnika Bosne i Hercegovine jer su se prioriteti promijenili.


Kako su sagovornici za portal Klix rekli, sada se rijetko može primijetiti da građani impulsivno kupuju, kako je to bilo na početku pandemije.

U Udruženju potrošača Kantona Sarajevo kažu da su građani od aprila do juna gomilali životne namirnice, ali da se to stabilizovalo odmah nakon popuštanja mjera.

S druge strane, onlajn kupovina je doživjela ekspanziju, pogotovo kod firmi koje su dugo vremena bile zatvorene, a imale su takav sistem prodaje.

Predsjednica Udruženja građana Klub potrošača TK Tuzla, Gordana Bulić je istakla da su se sasvim sigurno promijenili prioriteti potrošača od marta, od kada traje pandemija.

Ona je navela da su prije pandemije žalbe građana bile raznovrsne, počev od onih za prehrambene proizvode pa do kupovine automobila, građevinskog materijala, kao i za turističke i ugostiteljske usluge. Međutim, posljednjih šest mjeseci te žalbe nisu tako raznovrsne i mnogobrojne i uglavnom se svode na ključne potrebe građana.

Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja građana “Don” Prijedor rekla je da su se i u Republici Srpskoj promijenile potrošačke navike. Kako je istakla, većina građana sada u trgovine dolazi sa spiskom za kupovinu, što je prema njenom mišljenju pohvalno, jer su ljudi prije nasumično kupovali sve ono što im je bilo potrebno, ali i nepotrebno.

Oznake: Korona