Prinos od 4,5 do pet tona po hektaru – žetva pšenice završena na više od 50 odsto parcela

16.07.2020. | 11:04

Žetva pšenice u prijedorskoj regiji završena je na više od 50 odsto parcela, a prinos je od 4,5 do pet tona po hektaru, rekao je Srni rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Danijel Egić.

Egić je rekao da se u ovoj regiji sije od 2.600 do 2.700 hektara pšenice i da je kvalitet ovogodišnjeg roda dobar.

“Prinosi su u prosjeku 4,5 do pet tona po hektaru. U ogledima Resora za pružanje stručnih usluga, prinos je bio sedam do devet tona, što pokazuje da se uz pravilnu agrotehniku može očekivati dobar prihod”, rekao je Egić. On je naglasio da su prinosi pšenice i drugih kultura u ogledima dostupni na veb stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Resora za pružanje stručnih usluga.

“Preporučujem proizvođačima da pogledaju rezultate, koji hibridi daju prinose i da se orijentišu kod odabira. Mogu nas kontaktirati i direktno i dobiti preporuke jer je riječ o skupoj proizvodnji, te stoga treba da vode računa da obezbijede dobar prinos, a samim tim i prihod”, rekao je Egić.

Egić je naveo da u prijedorskoj regiji pšenicu otkupljuje mlin “Jelena” u Drakseniću, po cijeni od 30 feninga za kilogram.

On je savjetovao proizvođačima da nakon žetve strništa prođu tanjiračama ili drljačama, a ukoliko to ne urade, onda treba da u vrijeme cvjetanja ambrozije obave tretiranje ove korovske biljke koja stvara probleme proizvođačima.

Oznake: Prinos, Pšenica, Žetva