Prihodi Fonda PIO RS porasli za 43,2 miliona

20.04.2021. | 07:50

Prihodi Fonda PIO prošle godine iznosili su 935,2 miliona KM i u odnosu na 2019. godinu veći su za 43,2 miliona KM, što je pomalo iznenađujuće s obzirom na pandemiju virusa korona i činjenicu da je većina privrede bila u problemima.

“Ovakav rast prihoda i pored porasta broja penzionera, a samim tim i povećanja isplatne mase, omogućili su ne samo da se izvrši redovno godišnje usklađivanje, već i vanredno povećanje penzija od 1. januara ove godine za sve korisnike prava po zbirnoj stopi od tri odsto”, saopštili su iz Fonda PIO Republike Srpske.

Još jedan “iznenađujući” podatak iz Fonda PIO je povećanje broja osiguranika s obzirom na to da su zaključno sa martom ove godine u matičnoj evidenciji Fonda bila 314.893 osiguranika, što je za 430 više u odnosu na isti period prošle godine.

“Iako se privredni i svaki drugi vid života od marta prošle godine odvija u otežanim uslovima, a dijelom i pod potpunom blokadom, sigurno je da – da se Republika Srpska, kao i ostatak svijeta, još ne bori sa pandemijom virusa korona – broj osiguranika bi bio veći za nekoliko hiljada”, saopštili su iz Fonda PIO Republike Srpske.

Kada je riječ o osiguranicima, u Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske kažu da se evidencije ne poklapaju, ali da zbog pandemije virusa korona u Republici Srpskoj nije bilo većeg otpuštanja radnika te da se broj razlikuje u oko 1.000 radnika u odnosu na period prije korone.

“Odgovornost u privrednom sektoru je na veoma visokom nivou. Očigledno je da je cilj mjera Vlade prošle godine bio ne samo da se uputi određena pomoć radnicima, nego i održavanje stabilnosti fondova socijalne sigurnosti, što je prihvatljivo i za poslodavce. U tekućoj godini očekujemo direktniju pomoć privredi nego što je to bilo u prošloj godini”, rekao je za “Nezavisne novine” Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Povećanje naplate prihoda Fonda PIO treba tražiti i u činjenici da je većina poslodavaca i privrednika u Republici Srpskoj, a zbog neizvjesnosti u poslovanju zbog virusa korona, na sve načine pokušavala da smanji svoje dugove, posebno one nastale po osnovu poreza i doprinosa.

Ako je suditi po podacima Fonda PIO Republike Srpske, rast prihoda može se očekivati i u narednom periodu s obzirom na to da su prihodi u prva tri mjeseca ove godine iznosili 234,26 miliona KM i za 7,3 odsto ili 17,1 milion KM veći su u odnosu na isti period prošle godine.

“Nema razloga da se ovakav trend rasta ne nastavi i u narednom periodu uz set ekonomsko-finansijskih mjera koje preduzima Vlada Republike Srpske s ciljem ublažavanja i eliminisanja negativnih posljedica pandemije virusa korona”, saopštili su iz Fonda PIO Republike Srpske.

 

 

Oznake: Fond PIO, Prihod