Presudne 13. i 14. plata i naknada za Božić: Radnicima ipak draža Austrija od Njemačke

Uprkos nešto strožim uslovima za dobijanje vize, boravak i rad u Austriji – danas, u odnosu na Njemačku, izgleda da je gastarbajterima s Balkana, ipak, draža jedna od najmanjih država Evrope.

Zarade su, možda, relativno slične, i traže se tradicionalno popularna zanimanja kada je riječ o ljudima sa Balkana i poslu u inostranstvu: medicinska struka (ljekari, tehničari, njegovatelji), zatim radnici na građevini, IT stručnjaci, inženjeri, ali i slabije plaćeni poslovi poput čišćenja, rada u maloprodaji/ugostiteljstvu, piše Telegraf Biznis.

Nedavna analiza je pokazala da je kupovna moć po glavi stanovnika, na godišnjem planu, veća u Austriji nego u Njemačkoj, a odnos je 24.232 evra prema 23.637 evra. Osim toga, prema podacima od prije nekoliko godina, u Njemačkoj je prosječna neto plata bila 2.271 evra, a u Austriji 2.324 evra.

U anketi je pitanje bilo gdje se bolje živi i zarađuje – u Austriji, Njemačkoj ili negdje van Starog kontinenta, a ljudi su ovako glasali: 57,45 odsto glasova je za Austriju, 22,69 odsto je za Njemačku, a za opciju “Negdje van Evrope” – glasalo je 19,86 odsto ispitanika.

Kao glavnu prednost neki čitaoci naveli su 13. i čak 14. platu, pri čemu je jedna dodatna zarada u godini maltene obavezna u Austriji, dok je odluka o tome stvar dobre volje u Njemačkoj. To potvrđuje i wien.gv.at, gdje se navodi da “većina zaposlenih u Austriji pored normalne plate dobija i tzv. posebne plate, odnosno naknade za godišnji odmor i Božić (Urlaubs- und Weihnachtsgeld)”.

Pravo na dobijanje tzv. 13. i 14. plate postoji, međutim, samo u slučaju da je to regulisano kolektivnim ugovorom, ili ako je dodatno utvrđeno ugovorom o radu. Prednost može biti i radno vrijeme. U zavisnosti od regije i vrste posla u Njemačkoj, ono nekada podrazumijeva rad od 8 do 17h, dakle oko devet sati dnevno, jer se sat vremena računa za ručak i pauzu. Naravno, svuda ima izuzetaka, u bilo kom smjeru, pa tako i u Austriji. Tamo, inače, regularno radno vrijeme iznosi 40 sati nedjeljno.

Ipak, u mnogim kolektivnim ugovorima ono je već skraćeno, recimo, na 38,5 sati u nedjelji. Ako zaposleni rade više od 40 sati, onda je riječ o prekovremenim satima, za koje dobija najmanje 50 odsto više novca. Treba imati u vidu da je korona dodatno izmijenila tržište rada u obje zemlje, budući da je dobar dio radnika ili na prinudnom odmoru ili radi od kuće. Ipak, mnogi zaposleni u Njemačkoj željeli bi da rade manje, prema podacima iz studije instituta IFO, urađenoj za nezavisnu fondaciju Bertelsman Štiftung. Trenutno, 50 odsto zaposlenih muškaraca i 41 odsto žena radi više nego što bi željelo.

Muškarci rade u prosjeku 41 sat nedjeljno, a željeli bi da rade 37 sati, dok žene u prosjeku rade 32 sata sedmično, a više bi voljele 30 sati. Obje grupe bi prihvatile smanjenje plata, navodi se u saopštenju Instituta.

Ostavite komentar: