Presjek stanja u ŠG “Borja”: Šuma pokradena, firma u minusu, radnici bez plata

11.02.2021. | 19:50

Sedam miliona maraka obaveza, 1,3 miliona KM gubitak u prošloj godini, posljednja isplaćena plata za septembar, kratki je presjek stanja u ŠG „Borja“ Teslić.

Nekoliko je razloga zbog kojih se preduzeće koje gazduje bogatim resursom nalazi u ovoj nezavidnoj situaciji, a po ocjeni aktuelnog rukovodstva i predstavnika sindikata, višegodišnja pljačka šume je potopila ovo šumsko gazdinstvo. Policija već duže vrijeme istražuje sumnje u nezakonitu krađu šume na veliko, tu je i Inspektorat, a i interna kontrola ima pune ruke posla.

Aktuelni vršilac dužnosti Šumskog gazdinstva „Borja“, Slaviša Opačić, za Srpskainfo kaže da je, kada je preuzeo dužnost 11. decembra 2020. od Stojana Božića, naslijedio obaveze od sedam miliona KM.

– Posljednja plata bila je isplaćena za avgust. Doprinosi nisu bili plaćeni za cijelu 2019. godinu. Uspjeli smo nekako da na kraju decembra isplatimo jednu platu, septembarsku, te doprinose za 2019. i do aprila prošle godine. Vjerujemo da ćemo uskoro isplatiti još jednu platu – kaže Opačić.

Zloupotrebe

Navodi da su u ovom šumskom gazdinstvu nagomilani problemi iz ranijih godina.

– Bilo je raznih zloupotreba na terenu i sada MUP ima aktivnosti u vezi s nelegalnom sječom i nelegalno oduzetom robom. Ima tu desetine argumenata koji su uticali na loše poslovanje. Obustavljena je proizvodnja, putevi su loši, nije ništa uloženo u puteve prošle godine. Ne možemo doći do posječenih proizvoda – objašnjava Opačić i dodaje da maksimalno rade na rješavanju problema.

Na pitanje da li vjeruje da će neko da odgovara, kaže da ne može da govori u ime institucija koje istražuju.

– Što se tiče nas, mi ćemo ispoštovati sve ono što se od nas bude tražilo. Recimo, dobili smo nalog da pokrenemo disciplinske postupke protiv nekoliko zaposlenih – navodi Opačić.

Bespravna sječa

Dušan Marković, predsjednik Sindikalne organizacije u ŠG „Borja“ i Sindikata u JP „Šume RS“, upozorio je na loše stanje u preduzeću i mogućnost štrajka zaposlenih. On je za Srpskainfo potvrdio da se već duže vrijeme „vuče“ problem nedomaćinskog poslovanja zbog čega su posljednju platu primili za septembar.

– Ovdje volimo da kažemo da su lokalni politički moćnici, koji imaju dobre veze sa izvođačima radova u šumi, imali ogroman uticaj na poslovanje preduzeća. Nije tajna da su kod nas bile velike bespravne sječe, koje su nanijele štetu našem gazdinstvu, ali sada smo došli u situaciju da nema plata. Ne možemo krivicu da svalimo na novog direktora, on je tu od nedavno. S druge strane, mislim da tu ima i krivice uprave JP „Šume“. Oni su ranije trebali da prepoznaju šta se radi ovde i da djeluju. Mi smo ih upozorili šta se sve dešava i trebalo je da preduzmu određene mjere – tvrdi Marković.

Kaže da veliki problemi u ŠG „Borja“ traju oko tri godine.

– Moram da upozorim i da je, uprkos svim problemima, bilo novih zapošljavanja u firmi. Navodno u radnu jedinicu koja još nije ni osposobljena – kaže Marković.

Zapošljavanje

Međutim, v.d. direktora ovog šumskog gazdinstva tvrdi da je prilikom primopredaje dužnosti zatekao 198 zaposlenih, a da ih trenutno ima 199.

– Jedino smo primili jednog pripravnika, dijete poginulog borca, čiju naknadu finansira Zavod za zapošljavanje. U firmu su se vratila dva radnika, koji su imali zamrznut status zbog odborničkog djelovanja – tvrdi Opačić.

Na pitanje da li to znači da nisu tačne tvrdnje sindikata o zapošljavanjima, Opačić odgovara: „Procijenite sami“.

Slaviša Opačić je u decembru prošle godine preuzeo dužnost vršioca dužnosti direktora od Stojana Božića. Božić je bio jedno vrijeme v.d. direktora, nakon smjene Miše Stojanovića, koji je bio i predsjednik Kluba odbornika SNSD u Skupštine opštine Teslić.

Poznavaoci prilika u ovoj lokalnoj zajednici kažu da je u ŠG „Borja“ zabilježena do sada najveća šumska krađa, kvalitetne hrastove šume, i da je na jednom mjestu čak napravljena gola sječa.

Policija se još nije oglasila.

VIŠKOVIĆ

Premijer Radovan Višković još ranije pozvao je direktore 18 šumskih gazdinstava koja posluju negativno da sami napuste funkcije, jer je cilj stabilizacija preduzeća Šume Srpske.

– Ne možemo tolerisati bahato ponašanje nekih direktora. Ne možemo tolerisati kriminalne radnje, ne možemo tolerisati krađe šuma i imovine. Јasno i glasno je to preneseno i tražimo akciju u narednom periodu – poručio je Višković krajem 2019. godine, nakon tematske sjednice Vlade RS.