Presjek stanja na tržištu valuta: Evro pao prema dolaru sa tronedeljnog maksimuma

07.02.2022. | 10:16

Vrijednost evra prema dolaru spustila se danas sa tronedeljnog maksimuma, pošto su snažni januarski podaci o zapošljavanju u SAD poduprli američku valutu i jer su očekivanja o pokazateljima o inflaciji učvrstila tržišno uvjerenje da će Federalne rezerve (FED) snažnije podići kamate u martu.

Jedinstvena evropska valuta pala je za oko 0,14 posto na 1,1423 dolara na azijskom trgovanju, nakon što je u petak dostigla najviši prema dolaru od sredine januara, izveštava Rojters.

Prošlonedjeljno jačanje evra bilo je vođeno najavom agresivnije politike Evopske centralne banke, što je navelo tržišta da prognozu vjerovatnog tajminga za povećanje kamatnih stopa u evrozoni pomjere unaprijed.

Naime, Klas Knot, predsjednik centralne banke Holandije i jedan od članova upravnog savjeta ECB koji najglasnije zagovara zaoštravanje monetarne politike, rekao je u nedjelju da očekuje povećanje kamatne stope u četvrtom kvartalu ove godine.

Ipak, na kretanje na valutnim tržištima jači uticaj su imali bolji podaci od očekivanih o novootvorenim radnim mjestima u SAD, koji su podstakli rast prinosa na američke državne obveznice poguravši naviše i dolar.

Tržišni akteri sada daju veće šanse da će FED podići ključnu kamatu za punih 50 baznih poena u martu, i umjerene šanse da će do kraja godine kamata iznositi 1,5 procenata. Ova očekivanja bi mogla da budu dodatno ojačana nakon objave izvještaja o američkoj inflaciji u četvrtak.

Japanska valuta je neznatno skliznula prema dolaru na 115,35 jena na azijskom trgovanju, a britanska funta se menjala za 1,3521 dolara, pri čemu je vrijednost obje ove valute na sredini njihovog nedavnog raspona.

To se odrazilo na vrijednost dolarskog indeksa prema korpi šest glavnih valuta, koji je napredovao za skoro 0,1 procenat na 95,582 poena.

Na kripto berzama, bitcoin se trgovao po cijeni od oko 41.800 dolara, nakon što je kasno u petak skočio za 11 procenata.

Oznake: Stanje, Tržište, Valute