Premijer Srpske pozvao: Privrednici da se prijave za podsticaje za nove tehnologije

20.05.2021. | 18:57

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je sve privrednike koji su ulagali u nove tehnologije da se prijave na javni poziv za dodjelu podsticajnih grantova resornog ministarstva za privredu, koji je u toku i produžen je na još mjesec dana.

“U budžetu smo izdvojili četiri miliona KM za te namjene, a ono što sam dogovorio sa Privrednom komorom i Unijom udruženja poslodavaca je da ćemo prihvatiti sve projekte, bez obzira na iznos sredstava”, izjavio je Višković tokom boravka u Prijedoru i obilaska proizvodnog pogona firme “Gavranović”.

On je rekao da, ukoliko bude potrebe, taj obim sredstava biće proširen na šest, pa i sedam miliona KM.

“Naći ćemo prostora i odobriti ta sredstva kako bi podržali sve privrednike koji ulažu u novu tehnologiju. Novim tehnologijama, novim mašinama povećava se produktivnost, konkurentnost i kvalitet proizvoda, koji mora da zadovolji sve standarde evropskog tržišta”, naglasio je Višković. Višković je rekao da je i današnji obilazak ovog preduzeća neki vid podrške kako bi vlasnik kada nastupa na tržištu i razgovara sa potencijalnim kupcima mogao da istakne podršku institucija i Vlade Republike Srpske.

Vlasnik i direktor firme “Gavranović” Pero Gavranović izjavio je da ovo preduzeće od 2000. godine proizvodi pločasti namještaj i oko 40 odsto radi za izvoz, a ostalo je za domaće tržište.

“Budući da radimo na opremanju hotela i studentskih domova u NJemačkoj i Austriji, korona nas je malo omela i nismo potpisivali ugovore godinu dana. Trenutno smo u pregovorima za iduću godinu”, rekao je Gavranović i dodao da preduzeće zapošljava 38 radnika.

Gavranović je istakao da su radnicima obezbijeđene solidne plate kako bi bio izbjegnut njihov odlazak u inostranstvo.

On je izrazio nadu da će doći do pomoći i podrške Vlade, ističući da se u ovu proizvodnju mora mnogo ulagati i u mašine, repromaterijal i radnu snagu.

Gavranović je najavio proširenje proizvodnje u novom pogonu, a očekuje da podrška i lokalne i vlasti i institucija Republike Srpske neće izostati.