Premijer RS svečano otvorio “Jesenji sajam 2019” u Banjaluci

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković svečano je otvorio „Jesenji sajam 2019” danas na Banjalučkom sajmu.

Premijer Višković izrazio je zadovoljstvo velikim napretkom sajma u odnosu na prošlu godinu.

„Značajno je povećana i ponuda i broj izlagača. Vlada Republike Srpske je pokrovitelj ovog sajma i to ćemo raditi i u narednom periodu”, istakao je premijer Višković i izrazio nadu da će sajam biti bolji iz godine u godinu.

Predsjednik Vlade istakao je da je ponosan na činjenicu da Republika Srpska trenutno ima rekordan broj zaposlenih otkako se taj pokazatelj mjeri u Republici Srpskoj.

Premijer Višković podsjetio je na pitanje sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH i Vladom Federacije BiH.

„Skoro smo imali rebalans budžeta i u plusu smo 60 miliona KM. Ostalo je pitanje koje ćemo sigurno rješavati u narednom periodu, a to je da smo oštećeni od Uprave za indirektno oporezivanje, odnosno Vlade Federacije BiH za 50 miliona KM, što znači da su naši prihodi u prošloj godini u suštini u plusu 100 miliona KM”, objasnio je predsjednik Vlade.

Premijer Višković naglasio je da je tih 100 miliona KM planirano u budžetu za 2020. godinu za povećanje plata i redovno usklađivanje penzija.

„Naša procjena je da će nas povećanje penzija i plata od 1. januara u budžetu koštati oko 110 miliona KM. Mi smo spremni da to finansiramo. Sa Federacijom BiH imamo neke dogovore da vansudskim poravnanjem riješimo ovaj problem”, rekao je premijer i najavio sastanak sa predsjednikom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem u narednim danima na kojem će biti riječi o pitanjima u vezi sa Elektroprenosom BiH i Upravom za indirektno oporezivanje BiH.

Predsjednik uprave Banjalučkog velesajma Dobrica Žugić ocijenio je da je značajno što je ovaj sajam postao tradicionalan i raznovrstan.

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović ocijenio je da Banjaluka postaje prepoznatljiva po kvalitetnim sajmovima.

Predsjednik republičkog Lovačkog saveza Savo Minić rekao je da je Sajam dobra prilika za uspostavljanje i poboljšanje saradnje poljoprivrednika i proizvođača.

 

Izvor:(Vlada RS)

 



Ostavite komentar: