Premijer Bavarske o energetskoj krizi: Potrebno manje svađe i više saradnje

16.10.2022. | 14:10

Energetska kriza u Njemačkoj mogla bi da izazove porast ekstremizma u zemlji, upozorio je danas premijer njemačke pokrajine Bavarske Markus Zeder, pozivajući demokratske stranke da više sarađuju.

“Strah i neizvjesnost su gorivo za ekstremiste. A pred nadolazeću zimu ljudi doživljavaju takvu neizvjesnost kakvu odavno nisu doživjeli. Mješavina kriza, poput energetike i pandemije virusa korona, može dovesti do prenaprezanja i destabilizacije demokratije. Prema tome, demokratske stranke treba da zauzmu jasan stav, manje se svađaju i da ohrabruju građane”, rekao je Zeder za nemački list “Bild am zontag”.

On je pozvao ministra ekonomije Roberta Habeka i ministra finansija Kristijana Lindnera da prestanu da raspravljaju o produženju rada nuklearnih elektrana. On je rekao da njemački kancelar Olaf Šolc treba da riješi spor između dva političara.

Bavarski lider je napomenuo da zemlja treba da produži rad nuklearki najmanje do 2024. godine, kao i da primijeni mjere za smanjenje poskupljenja gasa i uvede finansijske podsticaje za građane u oktobru i novembru.

Habek i Lindner mjesecima se spore oko produženja rada njemačkih nuklearnih elektrana. Habek, član političke partije Zeleni, izrazio je namjeru da produži rad dvije od preostale tri nuklearne elektrane do marta 2023. godine, dok Lindner poziva na produženje rada sve tri elektrane do 2024. godine.

NJemačka je planirala da ukine nuklearnu energiju 2022. godine. Berlin je početkom godine zatvorio tri od šest nuklearnih elektrana.